Gids om online te handelen

Voordat je begint met handelen, is het belangrijk om geschoold te worden. Deze handelsgids helpt je een basiskennis te krijgen van beleggen in aandelen en welke aandelen te kopen. Zonder goede kennis zal de aandelenmarkt chaotisch aandoen, maar naarmate je meer leert zul je zien dat het allemaal goed te begrijpen is. Vooral sinds alles digitaal gebeurt. Met de vooruitgang in technologie wordt tegenwoordig voornamelijk online gehandeld. Hier presenteren we een basisgids die je helpt te begrijpen waar je aandelen kunt kopen.

Een online broker kiezen

Aangezien je besloten hebt om in aandelen te handelen, is het duidelijk dat je een rekening moet openen. Onderzoek en kies de online trader die het beste bij je wensen aansluit. Bij het zoeken naar een handelsplatform, moet je rekening houden met factoren zoals:

• in rekening gebrachte bemiddelingskosten

• gemak in navigatie

• beschikbare trainingstools

Er zijn firma’s die al lang diensten aanbieden om online te handelen en er zijn ook enkele nieuwkomers. Het is jouw persoonlijke keuze welke online bemiddelingsdiensten je aanspreken.

Onderzoek

Zodra je een traders-account geopend hebt, moet je je portefeuille opbouwen. Je portefeuille wordt samengesteld uit de aandelen die je koopt. Je kunt beter niet zomaar het eerste aandeel kopen dat je ziet. Je moet onderzoek doen en de juiste aandelen kiezen. Er is een optie om in verschillende aandelen te beleggen, zodat je risico tot een minimum wordt beperkt. Wanneer je in individuele aandelen belegt, gebruik dan financiële analyse-instrumenten om de prestaties van de bedrijven waarin je hebt belegd te vergelijken. Wanneer je aandelen kiest na een grondige analyse, kies je alleen de beste. Als je nog steeds niet de moed kunt verzamelen om in de aandelen te beleggen, kun je ook beleggen in de ETF’s (Exchange-traded Funds)

De juiste handelsoptie kiezen

In principe kunt je in aandelen handelen via een limietorder of een marktorder. Als je in marktorder handelt, wordt je order onmiddellijk tegen marktprijs uitgevoerd. Limietorders worden daarentegen niet onmiddellijk uitgevoerd. Bij limietvolgorde heb je controle over de prijs. Je kunt de prijs beperken totdat je kunt genieten van het positieve momentum. Zodra de voorraad de maximale limiet bereikt, wordt de bestelling automatisch uitgevoerd. Elke handelsorder heeft zijn eigen voor- en nadelen.

De kosten om te handelen

Het online handelen van aandelen brengt meer kosten met zich mee dan alleen geld uitgeven om aandelen te kopen. Deze andere kosten omvatten de bemiddelingskosten die je aan de online makelaar betaalt. Als je in individuele aandelen handelt, hoef je geen commissie te betalen. Als je echter handelt in beleggingsfondsen, ETF’s of andere fondsen, moet je soms vergoedingen betalen. Aangezien deze beleggingen worden beheerd door een fondsbeheerder, moet je elk jaar een percentage van je beleggingen als vergoedingen betalen. Verder is het belangrijk te weten dat winst die wordt gemaakt door de verkoop van de aandelen, belastbaar is.

Risicotolerantie

Afgezien hiervan moet je ook letten op jouw risicotolerantie. Het risico wordt meestal beoordeeld op een hypothetische situatie waarin je 50% van jouw vermogen verliest. Als je meer koopt dan je verliest, is het een agressieve risicotolerantie. Als je verkoopt en besluit te investeren in veilige beleggingen, is dit een conservatieve risicotolerantie. Om de turbulenties op de aandelenmarkt te kunnen doorstaan, kun je een buffer creëren om agressieve risicotolerantie toe te passen.

Handelen in aandelen is zeker alleen winstgevend als je over de juiste kennis en voldoende geld beschikt. Je kunt met weinig geld beginnen en geleidelijk de investeringen verhogen. Maar je moet je bewust zijn van de complicaties en de risico’s.