Stalen of aluminium deur?

Je wilt je deuren in huis opknappen, maar weet nog niet welke deur én welk materiaal. Logisch, want je hebt tegenwoordig ontzettend veel keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een stalen deur of aluminium deur. Ik vertel je wat meer over de voordelen en nadelen van dit type binnendeuren.

Stalen deuren

Een deur van staal is robuust, zwaar en heeft een industriële uitstraling. Mede doordat de naden van stalen deuren gelast worden én de deuren een dik profiel hebben, krijgen ze een grove uitstraling. Die sterke, robuuste uitstraling voel je ook goed als je hem in gebruik neemt, omdat een stalen deur zwaar is. Het nadeel is dat een deur van staal door zijn gewicht niet in een bestaand kozijn of nauwelijks op een lastigere locatie geplaatst kan worden. Daarom wordt een stalen deur bijna altijd inclusief een stalen kozijn geleverd, die het gewicht van de deur wel kan dragen.

Aluminium deuren

De laatste tijd hoor je vaker van aluminium deuren. Aluminium is duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, omdat het lang meegaat én goed recyclebaar is. Omdat aluminium lichter is dan staal, zijn aluminium deuren makkelijk te plaatsen en kunnen deze bijvoorbeeld ook de deuren in je bestaande kozijn vervangen. Dit is een relatief goedkope oplossing, omdat er geen verbouwing hoeft plaats te vinden. Voor een groter project, zoals een roomdivider, maakt het ook niet uit als je op een bovenverdieping woont: aluminium deuren zijn namelijk demontabel. Daarnaast hoeven de naden van aluminium deuren niet gelast te worden, wat de deuren een strakke uitstraling geeft.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Of je nu staal of aluminium kiest: beide materialen hebben hun eigen, unieke uitstraling. Welk materiaal bij je past, ligt onder andere aan je smaak en inrichting. Hou je van robuustheid en wil je het gevoel van een zware, stalen deur ervaren? Dan is een stalen deur wel wat voor jou. Hou je van slanke profielen en wil je een deur die licht in gebruik is? Of heb je geen budget voor een verbouwing en wil je je opdekdeur of stompe deur vervangen in je bestaande kozijn? Dan is de aluminium deur zeker wat voor jou.