Verhuizen naar je eerste huurwoning: wat moet je regelen?

Bij een verhuizing komt veel kijken. Voordat je je nieuwe stekkie mag gaan inrichten, moet er van alles worden geregeld. Contracten en verzekeringen afsluiten, adreswijzigingen doorgeven… en dan heb je nog geen verhuisdoos in je handen gehad. Vooral als je nog in je ouderlijk huis of op kamers woont, en voor het eerst gaat verhuizen naar een echte huurwoning, kan dat rauw op je dak vallen.

Contracten en verzekeringen afsluiten

Tijd om eerst eens kritisch naar je nieuwe huurcontract te kijken. Laat ook iemand meekijken die er verstand van of ervaring mee heeft. De hoogte van de huurprijs bepaalt onder andere of je huurtoeslag kunt krijgen, dus controleer dit goed. Daarna zal je zelf achter een hoop contracten aan moeten gaan. De belangrijksten voor huurwoningen zijn gas, water en licht (GWL) en telecom (internet, bellen en tv). Zorg ook dat je goed verzekerd bent. Een ziektekostenverzekering is verplicht, maar ook niet-verplichte polissen als een inboedelverzekering, brandverzekering of glasverzekering kunnen verstandig zijn om af te sluiten.

Adres doorgeven

Je nieuwe adres zal je aan allerlei instanties door moeten geven, om te beginnen aan de gemeente. Ben je aan het zoeken tussen de beschikbare huurwoningen in Utrecht? Ook dan moet je je adreswijziging melden. Ga je daarbuiten wonen? Meld dit dan aan je nieuwe gemeente. Daar wordt gezorgd dat je bij de oude wordt uitgeschreven. Jouw post moet natuurlijk ook meeverhuizen. Dankzij handige verhuisservices kun je tegenwoordig online regelen dat bedrijven en organisaties je nieuwe adres ontvangen. Vergeet tenslotte ook niet vrienden en familie op de hoogte te brengen van je verhuizing.

Een verhuisteam samenstellen

Het is zover. De mouwen kunnen opgestroopt worden en er kan gesjouwd worden! Haal de bondscoach in je naar boven, stel een topverhuisteam samen en regel vervoer voor al je spullen. Het is ook handig als je alvast bedenkt wie wat kan doen. Je kleine zusje wil je bijvoorbeeld niet opzadelen met het zwaarste tilwerk. Nog iets om te onthouden: goed vooruitplannen is essentieel. Je hebt altijd meer spullen dan je denkt. Het laatste dat je wilt, is nog een kast moeten demonteren terwijl je hulpkrachten op je staan te wachten.