Welke houten vloer kies ik?

Houten vloeren brengen sfeer in huis. Warmte in het interieur zorgt voor gezelligheid en comfort. Het hangt af van welk hout je kiest, maar houten vloeren zorgen vaak voor een rustige basis. In deze blog leggen we uit wat voor soort houten vloeren er zijn zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw interieur.

Verschillende houten vloeren

Er zijn veel houten vloeren op de markt. Maar welke houten vloer past het best bij jouw interieur? Als je een aparte, warme sfeer wilt creëren, kun je het beste kiezen voor verouderd hout. Ga bijvoorbeeld voor warm, strak en netjes met een gepolijste, gelakte of witgekalkte eiken vloer. Voor een Scandinavisch interieur kunt u kiezen voor een grenen parket, gecombineerd met veel wit. Daarnaast zijn er veel houtsoorten die er door bewerking ook heel anders uit kunnen zien. Verdiep je dus goed in de mooiste houten vloeren die verkrijgbaar zijn en kies wat jij het beste vind passen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Martijn de Wit Vloeren!

Hoe leg je houten vloeren?

Bij het kopen van houten vloeren is het beter om ruimer in te kopen dan te krap. Bedenk waar u de houten vloer wilt leggen en bereken het aantal banen. Hoeveel delen je nodig hebt, hangt af van het legpatroon.

Voordat je de vloer legt

Voordat u de vloer legt, moet u de basis waterpas maken en vervolgens een vochtbestendige folie neerleggen, de spaanplaat op de vloer schroeven en de ondervloer leggen. Deze drie samen zorgen voor isolatie en een goede ondergrond voor een houten vloer. Dan kun je niet meteen beginnen met het leggen van planken. U moet eerst een startlijn selecteren voordat u de vloerplaten installeert.

Vloerdelen neerleggen

Leg vervolgens de eerste rij vloerplaten. Laat aan de zijkanten een ruimte van 1,5-2 cm vrij. Lijm de massief houten vloer aan de korte zijde in de groef. Herhaal dit voor de tweede rij vloerplanken. Vloeren leggen is niet voor iedereen weggelegd. U kunt het dus ook gerust door een professional laten doen. Hierdoor weet u zeker dat alles netjes weggelegd wordt en heeft u er zelf geen omkijken naar.