Woning financieren, hoe werkt dat?

Als je een huis gaat kopen, kun je hiervoor een hypotheek afsluiten. Het is belangrijk om van tevoren te weten hoeveel geld je ongeveer mag lenen. Er zijn diverse online tools die dit voor je uit kunnen rekenen. Wij geven je wat achtergrondinformatie over hoe dit bedrag tot stand komt en waar je rekening mee moet houden bij het financieren van een verbouwing.

Je inkomen (en dat van je partner)

oor het bepalen van de hoogte van jouw maximale hypotheek, is het inkomen één van de belangrijkste factoren. Informatie van het Nibud is gebruikt om een formule op te stellen die bepaald wat huishoudens maximaal kunnen uitgeven aan huisvesting. Naast het inkomen is de hoogte van de hypotheek ook gekoppeld aan de lengte van de periode dat je de rente vast zet. Je mag maximaal lenen bij een rentevaste periode van 10 jaar. Sinds 2018 mag de hypotheek maximaal 100% van de waarde van het huis bedragen. Je kunt dus niet bijlenen voor bijvoorbeeld een verbouwing van de keuken of badkamer.

Je schulden

Niet alleen het inkomen, maar ook eventuele schulden wegen zwaar mee in de berekening van het maximale hypotheekbedrag. Hier wordt er namelijk uitgegaan van hoge kosten die schulden met zich meebrengen. Een schuld vermindert dus het maandbedrag dat jij over hebt om onder andere de hypotheek van te betalen. Je kunt dus minder lenen wanneer je een (studie)schuld hebt. Het kan de moeite waard zijn om je schuld mee te financieren in je hypotheek. Ook andere financiële verplichtingen zijn van invloed op wat je maximaal mag lenen, zoals het betalen van alimentatie.

Je leeftijd

Ook je leeftijd is van invloed op het bedrag aan hypotheek dat de bank jou uiteindelijk wilt verstrekken. Dit klinkt misschien gek, maar dit is bijvoorbeeld het geval als je tegen de pensioengerechtigde leeftijd aanzit. Het kan in dit geval zijn dat je een lagere hypotheek af kunt sluiten omdat jouw inkomen er naar verwachting in de nabije toekomst op achteruit gaat.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Eigen geld is het geld dat jij tot je beschikking hebt om in je nieuwe huis te investeren. Dit kan spaargeld zijn, maar bijvoorbeeld ook de overwaarde die afkomstig is uit de verkoop van je vorige woning. Ook een schenking of erfenis kan gebruikt worden om in te brengen. Er komen een aantal kosten kijken bij het afsluiten van een hypotheek die je niet kunt meefinancieren in de hypotheek. Om deze reden heb je over het algemeen eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Gemiddeld komt het bedrag dat je nodig hebt neer op zes procent van de koopsom. Een groot voordeel voor starters is dat de overdrachtsbelasting vanaf 2021 wordt geschrapt. Hier zitten wel wat voorwaarden aan. Je hoeft de belasting niet te betalen als je voor het eerst een eigen woning koopt en tussen de 18 en 35 jaar oud bent.