Zo bescherm je jouw waardevolle items tegen stof!

Ben jij ook helemaal klaar met al dat stof op jouw horloge collectie of je modelbouw-project? Tijd om een stofkap te maken! En het leuke is…. dit kun je helemaal zelf.  Het enige dat je nodig hebt is een plaat Acrylaat, Acrylaatlijm, handschoenen en een veiligheidsbril. En natuurlijk een paar uurtjes knutselen op een zondagmiddag. Wist je dat er in vrijwel alle musea ook gebruik wordt gemaakt van kunststof stofkappen? Deze zijn vaak ook beveiligd tegen inbrekers.

Zelf een stofkap maken

Voordat je begint moet je natuurlijk weten hoe groot de stofkap moet worden. Hiervoor meet je met een centimeter de lengte, breedte en hoogte op. Uiteindelijk heb je 5 Acrylaat plaatjes nodig: 1 voor de bovenkant en 4 voor alle zijdes. Denk er ook aan dat je de juiste lijm hebt. Normale lijm kun je namelijk niet gebruiken voor het lijmen van Acrylaat.

Let erop dat de randen van de platen recht zijn. Dit is van belang voor het lijmen. Je kan de randjes nog even opschuren met fijn schuurpapier. Maak daarna de Acrylaat platen schoon. Acrylaat wordt ook wel Plexiglas, PMMA of Perspex genoemd. 

Het lijmen van jouw Acrylaat stofkap

Acrylaat lijm zorgt ervoor dat de randen met elkaar samen smelten. Dit proces duurt maximaal 48 uur. Zorg ervoor dat je de randen dus goed en langdurig tegen elkaar aan klemt. Gebruik hiervoor een klem. Je kunt het best beginnen met het ‘onder frame’. Dit wil zeggen de voorkant en achterkant aan de zijkanten. Als laatste plaats je de bovenkant erop. 

Waarom zou je een kunststof stofkap moeten kiezen?

De kunststof Acrylaat is 25 keer sterker dan glas en wel voor 50% lichter in gewicht. Het materiaal is daarnaast UV-bestendig en gaat niet vergelen door de zon. Daarnaast is Acrylaat ook goed te bewerken. Denk aan lijmen, maar ook zagen, frezen of boren is geen probleem. Kies dan wel voor een gegoten Acrylaat. Daar zit minder spanning in waardoor het minder snel breekt.