Asbest aangetroffen? Pas op voor uw gezondheid!

Asbest aangetroffen? Pas op voor uw gezondheid!

We hebben allemaal wel eens gehoord dat asbest kwalijk kan zijn voor de gezondheid. Zeker nu veel ‘oude’ huizen (gedeeltelijk) gesloopt of gerenoveerd worden, komen er steeds vaker asbestmaterialen aan het licht. Asbest vormt een groot gezondheidsrisico’s. Het is daarom belangrijk dat het verwijderd wordt, maar zeker ook dat dit op een veilige manier gebeurt.

Wat is asbest?

Asbest is de naam van een verzameling van zes mineralen met vezelstructuur die in de natuur gevormd zijn. Vroeger werd het veel gebruikt bij bouwprojecten vanwege de goede eigenschappen die het heeft. Het is namelijk sterk materiaal, bestand tegen hoge temperaturen en slijt niet zo snel. In Nederland komen we meestal witte asbest, blauwe asbest en bruine asbest tegen. Later werd ontdekt dat het inademen van de asbestvezels diverse vormen van kanker kan veroorzaken. Daarom is het sinds 1994 een verboden geworden.

Moet ik het verplicht (laten) weghalen

Dat is in iedere situatie anders. Dit hangt namelijk sterk af van de hoeveelheid en de plek waar asbest verwerkt is in de woning. Een dak waar asbestmateriaal in is verwerkt kan namelijk vrij snel schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het sneller slijt door weer en wind. Op andere plekken waar de slijtage nauwelijks aanwezig is, kan het op een veilige manier blijven zitten. Twijfelt u over het weghalen van asbest, dan kan het verstandig zijn om een asbestinventarisatie uit te laten voeren door een gecertificeerd bedrijf.

Door wie moet ik het laten weghalen

Dit ligt er uiteraard aan of u eigenaar bent van het pand of de grond waar het asbesthoudende materiaal ligt. Bent u niet de eigenaar? Dan kunt u het beste contact opnemen met de eigenaren. Bijvoorbeeld de buren, woningbouwvereniging of huisbaas.

Als u zelf de eigenaar bent, bent u verantwoordelijk voor het asbest en moet u er zorg voor dragen dat de situatie veilig is. Zeker als u gaat renoveren of slopen is het belangrijk dat een gecertificeerd bedrijf aangeeft of de geplande werkzaamheden een groot risico geven. Asbest laten verwijderen door een gecertificeerde organisatie is uiteindelijk de meest veilige oplossing. Dit hier zijn echter wel de meeste kosten aan verbonden

Zijn er kosten aan verbonden?

Asbest verwijderen of het laten verwijderen kost uiteraard geld. Daarom kan het verstandig zijn om het samen met de buren te doen als de dakbedekking bij de huizen. Ook biedt de overheid subsidieregelingen aan om asbest te laten verwijderen. Het belangrijkste is echter uw gezondheid!