De risico’s van geluidsoverlast uitgelegd

Wat zijn de risico’s van geluidsoverlast? Het is belangrijk om deze risico’s te weten zodat je de noodzaak kan inzien van snel ingrijpen bij geluidsoverlast. Als je namelijk regelmatig last hebt van geluidsoverlast dan kan dit leiden tot stress, vermoeidheid en gehoorschade. Gezondheidsklachten die je beslist wenst te voorkomen aangezien je op deze manier ervoor kunt zorgen dat je prettig kan leven. Helaas is het niet iedereen gegund om te leven zonder geluidsoverlast waardoor het belangrijk is om stappen te ondernemen en er zodoende voor te zorgen dat er een einde komt aan de overlast die de buren veroorzaken.


Wat is geluidsoverlast?

De vraag die jij wellicht stelt is wanneer er nou sprake is van geluidsoverlast. Bijna iedereen in Nederland heeft wel buren, waardoor het waarschijnlijk is dat je wel eens wat geluid hoort. Niet ieder geluid is echt zodanig dat je kan spreken van geluidsoverlast. Daarom zijn er in Nederland bepaalde grenzen wanneer je kan spreken over geluidsoverlast. Gedurende de nacht geldt een grens van ongeveer 25 decibel, terwijl overdag er een grens is van 35 decibel. Zodra de buren over deze grens heen gaan mag je spreken van geluidsoverlast. Er zijn meerdere stappen die jij samen met andere buren kan doorlopen voordat je besluit om de politie in te zetten.


Overbelaste trilhaartjes  

Er zijn een aantal negatieve gevolgen van geluidsoverlast op te noemen. Ten eerste is er vaak sprake van overbelaste trilhaartjes als gevolg van de overlast. Door het harde geluid kan je gehoor beschadigd raken. Een vervelende piek in de oren kan ontstaan waar jij de rest van je leven last van kan hebben. Daarom is het verstandig om te kiezen voor oordopjes indien je regelmatig last hebt van geluidsoverlast. Door geluidsoverlast kan het verder gebeuren dat je nachtrust verstoord wordt. Het gebrek aan slaap gedurende de nacht heeft weer extra vermoeidheid en stress als gevolg.