De oprit opnieuw bestraten

Losse klinkers in je oprit? Last van natte voeten bij het uit de auto stappen? Of ligt de oprit er hobbelig en bobbelig bij? Dan lijkt de enige oplossing de oude bestrating eruit halen en nieuwe bestrating erin leggen. Echter, dit is vaak een flinke klus die veel kosten meebrengt. In dit artikel lees je enkele tips voor het herbestraten van de oprit. Tips die je zeker van dienst kunnen zijn.

Waarom je oprit opnieuw bestraten

Er zijn verschillende redenen voor het opnieuw bestraten van je oprit. Uiteraard is het mogelijk dat je uitgekeken bent op de klinkers of tegels die er momenteel op de oprit liggen. Er zit dan niks anders op dan deze eruit te halen en nieuwe klinkers of andere bestrating uit te zoeken. Maar het is ook mogelijk dat de tegels of klinkers nog wel goed zijn. Ze zijn misschien el op een verkeerde wijze gelegd of ze zijn verzakt. En dat laatste is vaak het grootste probleem. Het verzakken van de oprit is erg vervelend. Bestrating komt los te liggen en er ontstaat plasvorming. Door de bestrating eruit te halen en deze opnieuw te leggen kan dit probleem opgelost worden. Er dient dan wel rekening gehouden te worden met verschillende zaken.

Tip 1: Kies de juiste ondergrond

Een goede bestrating begint bij een goede basis. En de basis van je oprit is de ondergrond. Met een stabiele ondergrond heb je een stuk minder last van verzakkingen en losse klinkers. Je kunt voor de ondergrond kiezen voor normaal zand. Prijstechnisch is dit een aantrekkelijke keuze. De vastheid van normaal zand is maximaal 40% en bij een geringe belasting is dit dan ook goede optie. Wordt jouw oprit zwaar belast, dan is een ondergrond van gestabiliseerd zand waarschijnlijk een betere optie. De vastheid ligt met 60% een stuk hoger, maar ook de kosten van deze ondergrond zijn wat hoger. Door de ondergrond laag voor laag aan te trillen, krijg je in beide gevallen een stevige en stabiele ondergrond, waar de kans op verzakkingen een stuk kleiner is.

Tip 2: Kosten besparen met het gebruik van je oude bestrating

Zijn jouw stoeptegels of klinkers van de oprit nog prima? Dan is het wellicht overbodig om nieuwe bestrating aan te schaffen. Je kunt je oprit bestraten met je huidige bestrating. Zeker wanneer je nog niet uitgekeken was op deze bestrating, is dit een mooie kosten besparing.

Tip 3: Afwerken met zilverzand

Wanneer de basis gelegd is, aangetrild is, en de bestrating erin ligt, ben je nog niet klaar. De voegen kunnen nu ingeveegd worden. Je kunt hiervoor gebruik maken van zilverzand. Het grote voordeel hiervan is dat de dichtheid van dit zand kleiner is dan normaal zand. De stabiliteit en de levensduur van het straatwerk wordt hierdoor vergroot. Ook onkruidgroei wordt door het zilverzand tegen gegaan. En daarnaast krijgt de oprit een geweldige uitstraling dankzij de lichte kleur van dit zand. Je oprit kan weer een hele poos mee.

Mocht het ondanks de tips toch niet lukken met de bestrating? Dan kun je altijd nog een ervaren stratenmaker erbij halen die deze zware klus voor je klaart.