Een kat in huis halen

Je hebt er lang over nagedacht en nu is het tijd. Een kat kopen! Een kat is natuurlijk om heel veel redenen heel leuk. Het is toch een gezelschaps dier, je hebt altijd iemand waar je mee kan spelen en kroelen. Fantastisch! Maar zoals elk huisdier zijn er bepaalde dingen waar je rekeningen mee moet houden. Je wilt natuurlijk dat je verwachtingen kloppen en niet dat je voor verassingen komt te staan. Het is daarom belangrijk dat je van te voren al weet waar je mee gaat beginnen. Zoals het bekende gezegde: Voorbereiding is het halve werk!

Een kat kopen

Je moet van te voren eigenlijk al weten waarom je een kat wilt hebben. Net zoals mensen zijn katten ook uniek per soort. Dit uit zich dan ook in zeer diverse rassen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Een ras kat kan dan ook zeer speciale dingen nodig hebben. Zoals ontzettend veel aandacht en verzorging. Als bepaalde ras katten niet genoeg aandacht en verzorging krijgen kunnen ze namelijk vals worden en zelfs weglopen! Dat wil je natuurlijk niet als je net een nieuw maatje in huis hebt gehaald.

Daarom is het slim om je katten bij een vertrouwd en erkend adres te kopen. De verkopers kunnen dan vaak al precies vertellen wat er nodig is voor de verzorging van de kat. Daarnaast zijn de ouders van een kat vaak een goede weerspiegeling van hoe de kat op latere leeftijd zal zijn. Dus denk er goed over na voordat je een kat bij een willekeurig adres gaat kopen!

De opvoeding

Hoe een kat zich op latere leeftijd zal gaan gedragen hangt voornamelijk af van de opvoeding die de kat heeft gekregen. Daar spelen veel factoren in mee. Natuurlijk is aandacht een van de belangrijkste factoren. Als een kat weinig tot geen aandacht krijgt kan hij zich ook minder snel hechten aan het baasje en aan het huis!

Daarnaast speelt vrijheid ook een belangrijke rol. Niet alle katten zijn geschikt om altijd binnenshuis te houden. Sommige katten kunnen dat meubels of andere spullen kapot gaan maken. Katten kunnen na 6 maanden acclimatisering in het huis voorzichtig naar buiten worden gelaten. Een kattenluikje is dan ook een verstandig idee. Zo kan de kat zelf beslissen of die naar buiten of binnen wilt!