Feiten en fabels over je vaatwasser

Er wordt veel over vaatwassers beweert, wat soms een feit is en soms een fabel. Zo is het natuurlijk een fabel dat een vaatwasser enkel bedoeld is voor vies bestek en servies en klopt het niet dat het niet uitmaakt hoe je je vaatwasser in- en uitruimt. Daarentegen is het een feit dat een zuinige vaatwasser langer leeft en dat je de filters eigenlijk na iedere wasbeurt moet reinigen. Hierna noem ik nog enkele opvallende of vaak genoemde feiten en fabels over vaatwassers.

Vaatwaspoeder is beter dan een vaatwastablet

De meningen lopen hierover uiteen. De vaat wordt namelijk schoongemaakt door een combinatie van wasmiddel, glansspoelmiddel en zout. Dit kan afzonderlijk gebruikt worden, waarbij vaatwaspoeder het wasmiddel is, maar je kunt daar ook een 3-in-1 tablet voor gebruiken. Per definitie is niet één manier de beste. Wel is het makkelijker om de afzonderlijke middelen te doseren, wanneer je maar een half wasprogramma draait. Een tablet kan je enkel doormiddel doen. 

Het is het beste om altijd een laag programma te gebruiken

Hierover is wel een duidelijk antwoord te geven: dit is een fabel. Het klopt wel dat het voor de meeste vaat het beste is om een programma met een lage temperatuur te gebruiken. Ook is dat energiezuiniger. Maar wanneer je enkel programma’s gebruikt met een lage temperatuur, zal het apparaat vervetten en daardoor minder goed gaan werken. Het is belangrijk om minstens één keer per maand het heetste programma aan te zetten. Dat verwijdert vetresten en doodt bacteriën.

Je kunt koken in een vaatwasser

Het zal je misschien verbazen, maar deze bewering is een feit. Je kunt bepaald voedsel koken in een vaatwasser, terwijl jouw vaat ook wordt schoongemaakt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het voedsel verpakt is in een vacuüm zak of een luchtdicht conservenblik. Zo kan je er asperges en sperziebonen mee bereiden, door een beker, kom of mason jar voor een kwart ermee te vullen en daar een kop water, wat zout, peper en citroen aan toe te voegen. Ook kip en zalm kunnen in de vaatwasser worden bereid. Daarvoor moet je een mason jar voor een kwart vullen met dun gesneden kippenborst zonder huid of zalm en daar een kopje water bij doen, zodat het ongeveer 2,5 cm onder water staat. Bij kip kun je een ook witte wijn toevoegen en bij zalm een beetje citroen en dille, voor de smaak.