Hoe de beroepentak van de architectenbranche er uit ziet

Elk huis wat je ziet is ontworpen door een architect, en daar komt meer bij kijken dan je denkt. Maar architect is niet 1 beroep. In de branche hebben veel mensen zich gespecialiseerd, waardoor er nieuwe functies ontstonden. In deze blog zal de beroepentak van de architectenbranche beschreven worden.   

Informatiearchitect 

De informatiearchitect rapporteert aan de manager van een architectengroep. Als een architect deze functie overneemt, betekent dit automatisch dat er meerdere architecten aan een project werken. Dit gebeurt eigenlijk alleen bij grotere projecten. Een informatiearchitect maakt een architectonisch ontwerp voor complexe en grote systemen. Hij besteedt veel aandacht aan het proces en de informatiestroom. 

Tuin- en landschapsarchitect 

De overheid stuurt een tuin- en landschapsarchitect om stadsparken en groen aan te leggen in de gemeente, maar kan ook particulier gebruikt worden. Namelijk: als je niet weet wat je met je tuin moet doen, schakel je een landschapsarchitect in. Vervolgens bespreek je met hem of haar je wensen, wat je graag als eindresultaat zou willen zien en wat je absoluut niet wilt. Deze architect zal zijn best doen om het meeste uit uw tuin te halen. 

Interieuradviseur 

Een interieuradviseur adviseert over kleuren en inrichting van meubels, accessoires en verlichting. Hij maakt een lichtplan, maakt een moodboard en maakt eventueel professionele foto’s van je huis. Deze adviseur mist vaak een erkende opleiding en is daarom niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten. 

Binnenhuisarchitect 

Een binnenhuisarchitect (ook wel interieurarchitect genoemd) geeft advies over de inrichting van uw woning, inclusief bouwkundig ontwerpadvies. Hij stelt bouwaanvragen en vergunningen voor u op. Daarnaast bereidt de binnenhuisarchitect voorstellen voor en heeft hij mogelijk het recht om gezamenlijk het gebouw te bouwen. 

Op zoek naar een architect Hilversum? Engel architecten is een architectengroep die specialisten heeft op alle functies. Geef je wensen door en zij zullen jou gegarandeerd verblijden met het eindresultaat.