Tips bij het aansluiten van een schakelaar

Bent u bezig met verbouwen en van plan om zelf nieuwe schakelaars in huis aan te sluiten? Dan is het belangrijk om voordat u het schakelmateriaal daadwerkelijk aansluit, eerst op een aantal andere zaken te letten. Deze nemen wij in dit artikel met u door.

Soort schakelaar

Ten eerste is het belangrijk om de keuze te maken voor een enkelpolige of dubbelpolige schakelaar. Het verschil tussen de twee is dat waar bij een enkelpolige schakelaar alleen een fasedraad en schakelrad aan worden gesloten, bij een dubbelpolige schakelaar ook een nuldraad aan wordt gesloten. Door deze extra nuldraad biedt een dubbelpolige schakelaar meer veiligheid. Het is belangrijk om eerst te kiezen voor één van de soorten, want beiden moeten anders worden aangesloten.

Benodigdheden

Om de schakelaar aan te sluiten, heeft u niet alleen de schakelaar zelf nodig. Hiernaast heeft u ook een schroevendraaier, striptang en tweepolige spanningstester nodig. Heeft u hier iets niet van in huis? Kijk dan op https://nlshop.se.com/ voor alle benodigdheden.

Veiligheid

Voordat u begint met het aansluiten van de schakelaar, is het belangrijk om de er goed op te letten dat u veilig werkt. Zorg er voordat u begint altijd voor dat u de spanning eraf haalt, en controleer dat u ook daadwerkelijk de spanning van de juiste groep heeft gehaald. Zet de spanning er pas weer op als u helemaal klaar bent. Daarnaast is het het beste om isolerende schoenen te dragen, bij voorkeur met rubberen zool. Zorg er verder voor dat u nooit vocht in de buurt van het materiaal laat komen en dat u het juiste gereedschap gebruikt. Als laatste is het van belang om eerst in kaart te brengen wat u precies aan moet sluiten, bijvoorbeeld door middel van een tekening.

Aansluitschema

Als laatste is het belangrijk om het aansluitschema voor de schakelaar op te zoeken. Dit is een schematische weergave van het aansluitproces, waardoor u in een oogopslag ziet hoe u de schakelaar aan moet sluiten. Let er wel op dat u het schema van de juiste schakelaar (enkel- of dubbelpolig) gebruikt.