verf365

Is voorstrijk voor muurverf nodig?

Je woning onderhouden, dat begint natuurlijk met het schilderwerk. Een investering en tegelijk ook een tijdrovende klus in huis, die je het liefst nog even uitstelt. Een wit plafond wordt na een tijd wat geler van kleur. Ook kunnen kleine scheurtjes optreden in het schilderwerk.

De frisse uitstraling in je huis, een pas geschilderd interieur. Dat ziet er goed onderhouden en prettiger uit als je thuis komt. Maar welke stappen moet je als eerste zetten als je het huis wilt gaan schilderen? Alles begint natuurlijk met de juiste kwaliteitsverf in huis halen. Maar helaas wordt het belang van voorstrijken bij muurverf vaak onderschat. Wanneer pas je de juiste voorstrijkmiddelen toe?  

Test het zelf

Heel simpel, druppel een klein beetje water op de muur. Als het water snel verdwijnt, dan heb je te maken met een zuigende muur. Dan is het zeer verstandig om eerst een voorstrijk te gebruiken en daarna pas de muurverf aan te brengen. Verdwijnt het water slecht? Dan heeft een voorstrijk weinig effect op de hechting van de muurverf.

Hoe breng je het aan?

Een voorstrijk is qua dikte te vergelijken met water. Besteedt daarom voldoende aandacht aan het uitsmeren van de eventuele druppeltjes. Je kan de voorstrijk het best aanbrengen met een kwast of een roller. Een plantenspuit is geen aanrader, daarmee krijg je meer druipers en dat moet je absoluut zien te voorkomen. Voor je eigen veiligheid draag je een veiligheidsbril en handschoenen tijdens het aanbrengen van de voorstrijk om spetters te voorkomen. Gebeurd het toch? Spoel het dan gelijk af. Laat de voorstrijk goed drogen voor je verder gaat met het aanbrengen van de muurverf. Of kies ervoor om te werken met sneldrogende voorstrijk. Anders kan de gemiddelde droogtijd nog eens 8 uur zijn.


De laatste stap

Als de voorstrijk goed droog is, ga dan rustig verder met de volgende voorbereidingen. Namelijk het afplakken van de stopcontacten, het plafond, het klaarzetten van de ladder en het bedekken van de vloer. Voor muurverf kan je het best gebruik maken van een roller, in stroken van boven naar beneden. Neem wel in acht, dat verf van de action van mindere kwaliteit is, minder goed dekt en uiteindelijk betekent dat je in zeer korte tijd nog eens zou moeten overdoen. Kies daarom voor kwaliteits muurverf, hierin heb je verschillende keuzes in bijvoorbeeld: matt, half of zijdeglanzend.
Ga je voor fris wit of een uitgesproken kleur? Dankzij de voorstrijk die aanwezig is, zal de muurverf veel beter en sneller hechten aan de muren.

Een tip van de ervaren schilder: Binnenschilderwerk is na ongeveer 7 jaar toe aan vervanging. Dan hebben we het over de muren, het plafond, de trap, de deuren en kozijnen. In vergelijking met buitenschilderwerk, moet je daar rekening houden met 5 jaar. Dus als je het zo bekijkt. Je zit vaker binnen, je hebt er veel plezier van en het blijft langer goed. Pak deze klus aan en plof daarna lekker op de bank om het resultaat te bewonderen.