Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht, wat nu?

Je hebt net een nieuw huis gekocht en je kan niet wachten om te gaan verhuizen. Dit is heel begrijpelijk, maar weet wel dat je nieuwe huis niet gelijk je droomhuis zal zijn. Ondanks dat er in een nieuwbouwhuis minder vervangen hoeft te worden dan in een ouder huis, zal er waarschijnlijk wel meer geklust moeten worden. Maar geen paniek, klussen in je nieuwe huisje is namelijk heel leuk en zorgt er voor dat het echt jouw huis word. En om jou op weg te helpen hebben we een paar tips voor jou op een rijtje gezet.

Geef het aan als er iets mis is

Ondanks dat een nieuwbouwhuis nieuw is, betekent niet dat het geen gebreken heeft. Sterker nog, bij de meeste nieuwbouwhuizen is er sprake van enkele opleverpunten, oftewel gebreken en beschadigingen. De meest voorkomende gebreken zijn beschadigingen aan kozijnen of deuren. Ook technische mankementen aan bijvoorbeeld de verwarming zullen voorkomen. Let ook goed of alles wel netjes is geschilderd.

Geef dit zo snel mogelijk aan want de bouwer of aannemer is verplicht om deze gebreken binnen drie maanden na de oplevering op te lossen. Tijdens de oplevering is er altijd een inspectieronde, hier kan je zelf alles nauwkeurig bekijken zodat je zeker weet dat er niets mis is. Neem ook altijd iemand mee, twee paar ogen zien meer dan één!

Heel veel vocht in een nieuwbouwhuis  

Je verwacht het misschien niet, maar in een nieuwbouwhuis zit heel veel vocht: wel tot zo’n 4000 liter! Tijdens de constructie van het huis staat het bloot aan regen, sneeuw en dus heel veel vocht. Ook gestort beton bevat veel water. Het kan zeker wel twee jaar duren voordat al dit vocht verdwenen is. Waarom is het belangrijk om dit te weten? Met deze informatie in het hoofd moet je goed kijken naar de vloeren en wandbekleding, deze kunnen namelijk beschadigen door het vrijkomende vocht.

Zorg voor een tijdelijke opslagplaats

Als je nog in je vorige huis kan, kan je natuurlijk daar je spullen laten staan. Dit is echter een luxe dat niet iedereen heeft. Je kan vragen of je de spullen bij vrienden of familie kwijt kan, maar je wilt hun eigenlijk ook niet bezwaren. Je kan dan denken aan een opslagplaats huren. Deze handige plekken zijn vaak door heel het land te vinden, bijvoorbeeld opslagplaats huren Den Haag.