Mos verwijderen

Mos op de tegels of in je gazon is geen fraai gezicht. In dit artikel lees je alles over het verwijderen van mos uit je tuin!

Hoe ontstaat mos?

Mos groeit goed op plaatsen in je tuin waar veel schaduw is of die vochtig zijn. Ligt je gazon veel in de schaduw? Dan groeit het gras daar minder goed, en krijgt mos de kans om op te komen. Ook een terras, tuinpad of oprit dat in de schaduw ligt en waar water op blijft staan is een ideale omgeving voor mos. Zeker wanneer de herfst begint, met meer regen en donkere dagen.

Mos van tegels en stenen verwijderen

Je kunt op verschillende manieren mos verwijderen van je tegels, klinkers en andere bestrating in je tuin. Je kunt het er bijvoorbeeld afspuiten met een hogedrukspuit, al moet je dan wel uitkijken dat je de tegels niet beschadigd. Een andere optie is om gebruik te maken van speciale bestrijdingsmiddelen tegen mos. En tenslotte wordt er ook vaak aangeraden om gebruik te maken van huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals azijn en zout. Hoewel deze middelen wel effectief kunnen zijn, zijn ze ook erg schadelijk voor de bodem van je tuin, dus we raden dit ten zeerste af.

Nog beter is om te voorkomen dat mos überhaupt een kans krijgt om op te komen. Zorg bijvoorbeeld voor goede afwatering, zodat water niet kan blijven staan. Daarnaast is regelmatig opkomend mos en onkruid verwijderen ook belangrijk. Dit kun je met de hand doen of door stenen en tegels regelmatig schoon te vegen met een harde borstel of bezem.

Mos uit je gazon verwijderen

Mos krijgt in je gazon alleen een kans om op te komen wanneer er moeilijke omstandigheden zijn voor het gras. Het beste wat je dus kunt doen is je gazon goed onderhouden. Zo zorgt twee keer per jaar verticuteren ervoor dat je de harde bovenlaag van je gazon verwijderd, waardoor het gras weer meer zuurstof krijgt en beter zal groeien. Ook kun je het gras van meer voedingsstoffen voorzien door het te bemesten, ook hierdoor zal het beter gaan groeien. Bovendien kun je ook de opname van voedingsstoffen door het gras verbeteren door het strooien van kalk. Tenslotte zorgt ook regelmatig grasmaaien ervoor dat onkruid en mos veel minder kans krijgen om op te komen in je gazon.