Zo verdien je korting op je inboedelverzekering

Een inboedelverzekering vergoedt storm en waterschade, schade door brand en schade door inbraak. Aan brand-, storm- en waterschade kunnen we zelf niet heel veel doen. Tegen schade bij inbraak of een poging daartoe, kunnen we onszelf wel wapenen. Een goed beveiligd huis gaan inbrekers liever voorbij. De pakkans is groot en bovendien lopen ze het risico om bijvoorbeeld live op camerabeeld te staan. Wanneer u uw huis goed beveiligt, is dat van invloed op de premie van de inboedelverzekering en dat kan u flink geld besparen. Dit loopt soms wel op tot 15% korting op de premie. Verzekeraars vragen daarvoor wel om een keurmerk, op basis waarvan ze weten dat het huis een goed beveiligingssysteem heeft.

Politiekeurmerk veilig wonen

Wanneer een woning het politiekeurmerk veilig wonen (PKVW) heeft, betekent dit dat de woning voldoet aan de eisen op het gebied van sociale veiligheid en inbraakpreventie. Inbrekers slaan zulke huizen liever over, omdat het ze veel te veel moeite kost om binnen te komen. Om zo’n certificaat te verdienen, is het nodig om een PKVW -beveiligingsadviseur in te huren. Deze kijkt of de woning aan de gestelde eisen voldoet. Het hang- en sluitwerk van de woning wordt beoordeeld en er wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om omhoog te klimmen en zo bij een raam te komen. Tijdens een gesprek vertelt de adviseur u wat er verbeterd kan worden aan de huidige beveiliging en of u nog iets aan de preventie kunt doen. Wanneer alles in orde is, wordt het certificaat uitgereikt. De eventuele kosten zijn afhankelijk van de staat van de woningbeveiliging. Er bestaat ook een PKVW-verklaring. Anders dan bij het keurmerk, kan dit per onderdeel worden afgegeven. Zo spreidt u eventuele kosten.

BORG-certificaat

Een BORG-certificaat geeft aan dat uw woning of bedrijf goed beveiligd is. Dit certificaat mag alleen worden verstrekt door erkende beveiligingsbedrijven. Wanneer u een BORG-certificaat wilt, bent u dus verplicht zo’n beveiligingsbedrijf in te huren. Net als bij het PKVW, zal een expert thuis langskomen en de beveiliging aan de woning inspecteren en nagaan of er misschien nog aanvullende maatregelen nodig zijn. Welke beveiliging het huis nodig heeft, wordt bepaald via de verbeterde risicoklassenindeling. In totaal zijn er vier verschillende klassen. De expert bepaalt  tot welke klasse de woning behoort. De klasse is afhankelijk van de hoeveelheid diefstalgevoelige spullen in het huis, zoals laptops, tablets en sieraden. Aan de aanvraag van het certificaat zijn kosten verbonden, maar die verdient u later gemakkelijk terug als korting op de premie van uw inboedelverzekering.

Kortingen van 10 tot 15% op de premie

Wanneer u één van deze twee certificaten kunt overleggen aan de verzekeraar, is hij dus zeker dat het huis goed is beveiligd en er weinig kans is op schade door inbraak. De verzekering inboedel zal u hiervoor belonen met een lagere premie. Zo woont u niet alleen veiliger, maar is ook de verzekering een stuk goedkoper. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Inbrekers slaan uw huis graag ov