Scheiden: wat te doen met het huis?

Als u gaat scheiden en samen een huis gekocht heeft, moet er heel wat geregeld worden. Er moet vanalles verdeeld worden en hoe dat gedaan moet worden, is afhankelijk van de basis waarop u getrouwd bent. Wanneer de woning van u beiden is, moet dit ook verdeeld worden. Wat zijn de opties? In dit artikel vertellen we u er meer over.

Huis verkopen bij scheiding

Kiest u ervoor om het huis te verkopen en er beiden niet te blijven wonen? In veel gevallen is dit financieel gezien ook de enige optie omdat geen van beiden de financiële middelen hebben om de ander uit te kopen. Met de opbrengst van de verkoop kunt u samen de gezamenlijke hypotheekschuld aflossen. Wanneer dit financieel noodzakelijk is, is het zaak om het huis snel te verkopen. Dat kunt u natuurlijk op de traditionele manier doen, maar het kan ook slim zijn om uw huis te laten opkopen door een vastgoedhandelaar; dan bent u vaak snel van uw huis af. 

Eén van de twee wil in het huis blijven wonen

Als bijvoorbeeld uw ex-partner in het huis wil blijven wonen, dan moet u uitgekocht worden. Uw partner neemt dan zelf een hypotheek om uw deel te betalen en ook het aandeel in de woning; bijvoorbeeld het geld dat u erin gestopt hebt. Wanneer u allebei in de woning wilt wonen, zult u daar samen uit moeten komen. Vaak blijft degene die het meest kan en wil betalen in het huis wonen. Het is wel belangrijk om de waarde van de woning in uw achterhoofd te houden zodat u elkaar niet te ver gaat overbieden. Van de bank krijgt u geen hypotheek die hoger ligt dan de waarde van de woning, dus wanneer u elkaar ver overbiedt zal er veel eigen geld tevoorschijn moeten komen. 

Samen eigenaar van de woning blijven

Het is ook mogelijk om samen eigenaar van de woning te blijven. Dit gebeurt niet vaak, maar kan wel handig zijn wanneer u of uw ex-partner de hypotheeklasten niet alleen kan betalen maar het ook niet mogelijk is om te verhuizen wegens de kinderen. Het is dan wel belangrijk om hier zeer goede afspraken over te maken en u goed in te laten lichten over de financiële en fiscale gevolgen die dit met zich meebrengt. Daarnaast kan dit natuurlijk alleen wanneer u nog een goede relatie heeft met uw ex-partner. En zelfs dan kan deze situatie zeer complex worden; er moeten namelijk constant duidelijke afspraken gemaakt worden over de termijn van de situatie, het betalen van de hypotheeklasten en onderhoudskosten etcetera.