Waarom keramische vloeren zo populair zijn

Keramische tegels in vergelijking met natuursteen

Vanwege de unieke kleuren en kenmerken kiezen mensen natuursteen soms boven vervaardigde keramiek. Natuursteen is echter meestal duurder, zowel bij aankoop als bij installatie, en het is lang niet zo onderhoudsvrij als een keramiek vloer. Natuursteen moet periodiek worden behandeld en zal sneller vlekken maken dan een keramische vloertegel. Keramiek is ook “natuurlijk” in die zin dat het gemaakt is van natuurlijke kleimaterialen, maar het wordt door de mens gemaakt door middel van een proces van gieten en bakken. Ze zijn duurzamer en gemakkelijker te onderhouden dan natuursteentegels, omdat ze door beglazing permanent ondoordringbaar kunnen worden gemaakt voor vocht.

Keramische tegels in vergelijking met hardhout

Hardhout en keramiek zijn vergelijkbaar in die zin dat wanneer je het goed onderhoud, het jaren kan meegaan. Moderne keramiek kan nu worden gevormd en bedrukt zodat het eruit ziet als veel verschillende soorten hardhouten vloeren. Een van de grote verschillen tussen de twee opties is de prijs. Keramiek is veel goedkoper dan echte massieve hardhouten vloeren. Keramiek is ook gemakkelijker schoon te houden en te onderhouden na verloop van tijd, omdat het minder gevoelig is voor waterschade en vlekken. Een groot voordeel van hardhout is dat deze vloeren kunnen worden veredeld, wanneer er gemorst wordt of er krassen en littekens op het oppervlak van het hout ontstaan. Bij veel soorten hardhout kunt u het hout gewoon afschuren om een frisse start te maken. Dit is niet mogelijk met keramische tegels, maar ook hier geldt dat tegels niet slijten zoals hout.

Onderhoud

Keramiek is een van de gemakkelijkste vloeren om te onderhouden. Geglazuurde tegels zijn ondoordringbaar voor water en vlekken en zelfs ongeglazuurde tegels kunnen worden verzegeld en beschermd. De voegen moeten jaarlijks worden gedicht. Voor het overige hoeft de vloer alleen regelmatig te worden geveegd en vochtig te worden gedweild om vuil en loszittend vuil te verwijderen. Daarom is keramiek een goede keuze voor drukbezochte vloeren in de woonkamer. Het is ook populair onder ouders, keramiek slijt niet en vlekken zijn makkelijk te verwijderen, ideaal met kinderen dus!