Zo slaap jij weer als een roosje! Drie tips

Slaap je laatste tijd weinig of erg slecht? Dit kan erg vervelend zijn en verlaagd je productiviteit en concentratievermogen. Een ‘goede nachtrust’ betekent voor volwassenen (18 tot 65 jaar) 7 á 9 uur slaap per nacht. Maar behalve de duur, is de kwaliteit ook belangrijk. Hieronder vind je enkele tips voor een betere nachtrust.

Zorg voor een slaapritme

Het is erg belangrijk dat je lichaam ‘weet’ wanneer je gaat slapen. Wanneer het licht begint te worden, krijgt je lichaam een signaal om wakker te worden. Wanneer het donker wordt, begint je lichaam met een aanmaak van stofje melatonine, die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Dit noem je de natuurlijk klok. Probeer met het ritme van de natuurlijke klok mee te gaan. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Ook op dezelfde tijden eten, kan helpen om je nachtrust te verbeteren.

Zorg voor een fijne omgeving

Een bed is bedoeld om in te slapen. Veel mensen werken of eten ook vanuit bed maar daar is een bed niet voor bedoeld. Zorg voor een opgeruimde kamer die alleen bedoeld is om te slapen. Dit geeft je zoveel mogelijk rust. Heb je een partner die heel hard snurkt? Kijk dan of er ruimte is voor een ander bed wanneer je echt niet meer kan slapen of probeer een anti snurk beugel. Dit is een mondprothese die een snurkende persoon ’s nachts draagt. Deze mondprothese wordt over de tanden en kiezen in de bovenkaak en onderkaak geschoven wordt. Zo slaap jij in ieder geval in alle rust door!

Piekerkwartier

Heb je veel onrust en stress? Veel mensen hebben pas vlak voor het slapen tijd om over zichzelf en de dag na te denken en liggen daardoor lang wakker. Verwerk je negatieve gedachtes eerder. Neem voor het slapen gaan even een moment om te piekeren, dingen op te schrijven en stop met nadenken voor je gaat slapen.