ouderen

Woonsituatie voor ouderen

Vele jaren woont je moeder al aardig op leeftijd in een prachtig huis aan het water. Jammer genoeg is ze al een aantal jaren alleen en is het huis eigenlijk nét te groot geworden. De eerste stap is gezet; op zoek naar een nieuwe woning voor je moeder. Een verzorgingstehuis is nog net te ver weg en dus is een huurwoning is een goede optie om kleiner te gaan wonen. Maar wat als ze straks niet meer zelfstandig de trap op kan lopen naar de slaapkamer of zelfstandig douchen lastig wordt.  Hier zijn zeker een aantal oplossingen voor. Een traplift bijvoorbeeld. Deze traplift kun je kopen, maar misschien is het wel handiger om deze te traplift huren.

Overheid bezuinigd

De overheid stimuleert de ouderen om zo lang mogelijk thuis te wonen, vooral vanuit financieel oogpunt bekeken. Dit zou de zorginstellingen erg kunnen ontlasten. Toch zijn we het wel eens om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. In deze vertrouwde omgeving lijken de meeste ouderen zich toch echt het beste te voelen. Maar dan moeten de ouderen wel veilig in hun woning kunnen blijven wonen. Een valpartij op hogere leeftijd kan namelijk grote gevolgen hebben. Door de toenemende vergrijzing wordt de kans hierop alleen, maar groter, niet alleen dit vormt een probleem, nee dringender is dat veel van deze ouderen in een ongeschikte woning blijven wonen. Hier moet verandering in komen, daarom nemen we hier alvast enkele opties door.

De opties voor aanpassingen in een koopwoning

Een veilig en vertrouwd gevoel, je moeder in een huurwoning en niet meer in het ouderlijk huis ver uit de buurt. Het is belangrijk om deze woning aan alle eisen te laten voldoen om daar veilig te kunnen en blijven wonen. Een ongelukje ligt zeker wanneer je ouder wordt op de loer, om het aantal ongevallen te beperken kunnen aanpassingen aan de woning worden gedaan. Denk hierbij eens aan aanpassingen in de badkamer, zoals steunbeugels en het minder glad maken van de vloer. Ook kan het bad worden vervangen door een inloopdouche.

De opties voor aanpassingen in een huurwoning

Wanneer je als oudere in een huurwoning zit. Dan mogen de bovenstaand genoemde aanpassingen gewoon gedaan worden, omdat deze ter bevordering zijn van de veiligheid.

Dergelijke aanpassingen vallen dan ook onder het klusrecht, deze is in de wet verankerd. Voor dit soort veranderingen in het huis is geen toestemming nodig van de huisbaas. Wanneer je iets aan de buitenkant zou aanpassen, bijvoorbeeld het aanpassen van een trap naar de entree van het huis dan dien je wel toestemming te vragen. Dit soort toestemmingen dienen schriftelijk te gebeuren. De verhuurder is vervolgens verplicht om binnen acht weken op deze aanvraag te reageren.

Traplift huren

Naast de opties in de badkamer, kan er ook een traplift aanschaft worden om zo gemakkelijk de trap op te komen. Maar wat is nu eigenlijk een traplift? Een traplift is een handig hulpmiddel voor mensen die de trap niet meer zelfstandig op kunnen. Je kan hierbij denken aan een elektrische stoel en een rail die gemonteerd wordt aan een trap. Je kunt een traplift kopen, maar misschien is een traplift huren wel handiger. De lift wordt dan geplaatst en gemonteerd en weer verwijderd wanneer deze niet meer nodig is. Dit kan al vanaf € 150 euro per maand. Op deze manier speel je flexibel in op de toekomst. Een andere manier om kosten te besparen is verder ook nog een mogelijkheid, dit is het aanschaffen van een tweedehands traplift.

Met de bovenstaande opties moet het goed mogelijk zijn om ouderen lekker lang thuis te laten wonen.