Zorghulpmiddelen voor een levensloopbestendige woning

Doordat senioren steeds langer thuis blijven wonen, is er ook steeds meer aandacht nodig voor het aanpassen van woningen. Echter is gebleken dat relatief veel oudere mensen te maken hebben met ongemakkelijke situaties in huis, omdat men niet op de hoogte is van oplossingen zoals zorghulpmiddelen. In dit artikel vind je uitleg over allerlei handige zorghulpmiddelen die het leven weer een stukje gemakkelijker kunnen maken.

Toiletverhogers
Op oudere leeftijd zal de kracht in de benen vaak afnemen. Gaan zitten en staan wordt hierdoor vaak lastiger. Bijvoorbeeld op het toilet. Een toiletverhoger kan extra inspanning voorkomen.  Dankzij het verhoogde toilet zal de gebruiker minder ver door de benen hoeven zakken waardoor er minder inspanning nodig is.
Meer informatie en voorbeeldje vind je via: toiletverhogers.

Bedbeugels
Niet alleen vanag het toilet, ook vanuit bed kan opstaan en gaan liggen lastiger worden. Daarom zijn er tegenwoordig ook bedbeugels verkrijgbaar. Dit zijn handige steunpunten voor het gaan liggen, opstaan en verliggen. De bedbeugels steken naast het matras omhoog, zodat de gebruiker (bijna) altijd bij de steun kan.

Wandbeugels voor het toilet en de badkamer
Zoals eerder vermeld, kan opstaan en gaan zitten lastiger worden door minder kracht in de benen. Door de armen er bij te gebruiken, zal dit weer wat gemakkelijker worden. Hier voor is een optrekpunt nodig. Dit kan in de vorm van een wandbeugel. Bijvoorbeeld naast het toilet of in de douche naast een douchestoel. 

Denk bewust na over eenvoud
Voor ouderen is het fijn wanneer alles zo eenvoudig mogelijk is. Uiteraard standaard dingen zoals het bed, toilet en de badkamer. Maar ook bijvoorbeeld het tuinpad, de trap, standaard plekken van gebruiksvoorwerpen en de juiste hoogte van gebruiksvoorwerpen zoals een prullenbak. Een zorghulpmiddel zoals een binnenrollator kan zorgen voor een fijne steun en een handige manier om bijvoorbeeld een bord eten te vervoeren in huis.

Drempelhulpen
Drempels kunnen een vervelende hindernis worden wanneer de bewoner minder kracht heeft of moeilijk loopt. De drempels zorgen voor extra inspanning en een verhoogde kans op vallen. Om dit ongemak te voorkomen kan een drempelhulp worden gebruikt. Deze zijn zowel binnen als buiten te gebruiken. De drempel kan hierdoor makkelijker worden overwonnen, zowel lopend als met bijvoorbeeld met een fiets, rollator en rolstoel.

Benieuwd geworden naar de diverse drempelhulpen? Neem dan eens een kijkje via de volgende link: drempelhulpen.