3X bijzondere woningtypen

3X bijzondere woningtypen

Bijzonder wonen. Heel veel mensen willen dat. Maar wat zijn de opties als je niet in een standaard rijtjeshuis of twee-onder-een-kapwoning wil wonen? Vandaag geef ik graag een paar voorbeelden en wat uitleg. Daarna weet jij precies waar je naar op zoek moet gaan.

Loftwoning

Een loft woning is een bijzondere woning omdat het veel gemeen heeft met een studio appartement, maar met alle luxe en ruimte van een eengezinswoning. Een loft is meestal een erg grote open ruimte met zo min mogelijk binnenmuren. Vaak worden dit soort woningen gemaakt in gebouwen die hiervoor een andere bestemming hadden zoals loodsen of oude fabrieken. Hierdoor blijven er ook vaak mooie details achter in een loftwoning, zoals zichtbare bakstenen, beton en oude buizen. Een ander veelvoorkomend kenmerk van een loftwoning is de ruime vide. Vaak bevindt zich hier de slaapkamer, met uitzicht over der rest van de woning.

Containerwoning

Snijd een paar ramen en een deur uit een container en je kan erin wonen. Een container is erg makkelijk om te bouwen tot een woning en bied een heel bijzondere woonruimte. Met één container heb je een ‘tiny house’ of een oplossing voor woningnood onder studenten. Maar plaats er een paar bij elkaar en je kunt er een volledige woning van maken.

Woonboot

Een ander erg bijzonder woningtype, waar er verrassend veel van te vinden zijn in Nederland, is de woonboot. Naast alle uiterlijke kenmerken van een boot die dit een bijzondere woning maken, functioneert een woonboot ook anders dan de meeste woningen. Vaak heeft een woonboot geen vaste aansluiting aan water en elektriciteit. Hier moet je dus nog wat extra werk voor doen. Gebruikt water moet afgevoerd worden en vers water moet aangevuld worden. Dit maakt wonen op een woonboot nóg bijzonderder.

Verder lezen over bijzondere woningen? Voor nog veel meer hierover en wooninspiratie kijk je op woonlovers.nl