5 voordelen van een OLED televisie

Wanneer je een nieuwe televisie gaat uitzoeken, vliegen de termen je om de oren. Je kunt kiezen uit verschillende soorten televisies: LCD, LED, QLED en OLED. In deze blog lees je meer over de voordelen van een OLED-televisies. Dat zijn de redenen waarom je dat beeldtype zou kunnen kiezen.

De kleuren worden ontzettend helder weergegeven

Het scherm van een OLED-televisie is gemaakt van organisch materiaal en maakt gebruik van carbon tussen twee geleiders dat zelf licht afgeeft wanneer er elektrische stroom passeert. De stroom activeren de pixels op het scherm, die ieder hun eigen licht produceren. Elke pixel heeft dus zijn eigen LED-lampje, wat ervoor zorgt dat kleuren ontzettend precies weergegeven worden. De kleuren op een OLED-scherm zijn daarom onwijs realistisch en mooi, wat het kijkplezier enorm vergroot.

Zwart is echt zwart

Bij een OLED-televisie wordt de zwarte kleur echt als pikzwart afgebeeld. Dat komt doordat de pixels zichzelf helemaal uitschakelen op het moment dat het zwart moet zijn. Dit maakt het contrast tussen donker en licht extra krachtig en zorgt ervoor dat de zwarte kleur ontzettend realistisch is. Een donkere scene of een mooie sterrenhemel in een film of serie komt daardoor extra goed en realistisch over. Er zullen geen lichte wazen om de sterren heen verschijnen, doordat enkel de pixels achter dit licht opschijnen.

Dun scherm

LCD en LED televisies maken gebruik van achtergrondverlichting, waardoor deze niet heel dun kunnen zijn. Een OLED-televisie daarentegen maakt daar niet gebruiken. Daardoor kunnen er flinterdunne schermen gemaakt worden van zelfs enkele millimeters. Dat staat natuurlijk onwijs mooi en als een schilderij aan de muur. Ook zorgt dat ervoor dat de televisie minder zwaar is.

Vanuit elke kijkhoek de beste kwaliteit

OLED-televisies staan erom bekend dat hun kijkhoek uitstekend is. Dat betekent dat de beeldkwaliteit altijd uitstekend is, zelfs als je heel scheef voor de televisie zit. Pas na een hoek van ongeveer 85 graden merk je dat de kleuren en helderheid verminderen.

De kans op inbranden in minimaal

Wanneer je gedurende een lange tijd een bepaald scherm aan hebt staan, kan het zijn dat dit inbrandt. Het blijft dan als een soort schim op jouw scherm staan. Heb je bijvoorbeeld een lange tijd steeds dezelfde zender op met een icoontje rechts bovenin? Dan loop je dat risico. Bij een OLED-televisie is dit risico minimaal, waardoor je daar niet meer bang voor hoeft te zijn. Pas wanneer je hem dagenlang op een statisch beeld laat staan, kan het zijn dat dat gebeurt.