6 manieren om de nachtrust van je kind te verbeteren

De aarde draait al miljoenen jaren om zijn as, maar de 24-uurs samenleving is pas enkele decennia oud. Mede door het internet komen er 24 uur per dag en 7 dagen per week prikkels binnen, met name kinderen hebben vaak moeite om een filtering te maken tussen belangrijk en overbodig. Dit kan doorwerken in de nacht, kinderen slapen steeds onrustiger omdat ze overdag teveel geprikkeld worden. De schuld geven aan technologie is te kort door de bocht, tussen de grote hoeveelheid digitaal afval zit ook zeer waardevolle informatie die de nieuwe generatie meer kennis geeft dan ooit (ook als de oudere generaties dat niet altijd begrijpen). Hier zijn 6 manieren om de nachtrust van je kinderen te verbeteren, waarbij moderne technologie een belangrijke rol vertolkt. En als bonus hoef je geen kind zijn om beter te slapen met deze slimme oplossingen!

1. Gebruik van beeldschermen

Nog even spelen met de smartphone, of studeren met een tablet op je schoot. Beeldschermen nemen papier over, en dat biedt best veel voordelen. Zo is een tablet een stuk lichter dan een stapel boeken in de rugzak op weg naar school. Maar het licht dat beeldschermen uitstralen kan de nachtrust verstoren, dit komt omdat het blauwe aandeel in wit licht de hersenen alert houdt. De meeste smartphones en tablets hebben niet alleen een “nachtmodus” maar ook een “color shift” optie die fel wit wat warmer maakt. Zo kun je ook in de avond naar een beeldscherm kijken en daarna lekker gaan slapen. Stel ook de helderheid niet te fel in.

2. Lampen met natuurlijke kleuren

Je bent waarschijnlijk wel bekend met “smart lights” zoals de Philips Hue serie, zelfs de IKEA heeft tegenwoordig slimme verlichting in het assortiment. Je weet misschien niet dat het lichtspectrum veel invloed heeft op jouw gemoedstoestand. Kleuren kunnen je rustig maken, of juist opwekkend zijn. Ook de aanwezigheid of afwezigheid van licht bepaalt jouw energieniveau. Wanneer de dagen in de winter korter worden kun je met gekleurde lampen in huis het gebrek aan daglicht compenseren. Zo zijn er nachtlampen die je laten inslapen met kalme verlichting, en in de ochtend de perfecte kleur uitstralen om opgefrist te ontwaken. Dat is op schooldagen in december en januari ideaal.

3. Verduisterende raamdecoratie

Je ziet wellicht een patroon ontstaan in deze tips, licht is een terugkerend element. Je kunt jouw ogen sluiten, dat betekent niet dat licht op magische wijze zal verdwijnen. Ook als je niet in Las Vegas of het centrum van Tokio woont kunnen kinderen last hebben van lichtvervuiling. Dit kun je heel eenvoudig voorkomen door verduisterende raamdecoratie te installeren. Zo bepaal je zelf precies de gewenste hoeveelheid licht in huis op ieder moment. Met elektrische rolgordijnen op maat kun je de raamdecoratie naadloos laten aansluiten op de kozijnen, je hoeft ook niet aan koordjes te trekken.

4. Fluisterstille rolgordijnen

In nummer 3 noemde we al elektrische rolgordijnen op maat, op de slaapkamer kun je een speciale motor installeren die fluisterstil is. Zo kun je de gordijnen sluiten wanneer de kinderen al slapen, je stoort er ook niemand mee op andere kamers. In de huiskamer is soms een wat zwaardere motor nodig, op slaapkamers is het heel goed mogelijk om dit soort fluisterstille elektrische rolgordijnen op maat neer te hangen.

5. Rustgevende muziek

We gaan niet als een oude opa beweren dat de muziek van vroeger veel beter was (Ding-A-Dong won immers ooit het Eurovisie Songfestival), we zeggen wel dat rustgevende klanken de slaap kunnen bevorderen. Jouw kinderen hebben wellicht al een draadloze luidspreker, of misschien zelfs een slimme speaker zoals de Google Home. Dit hoeft geen klassieke muziek te zijn, ook natuurgeluiden of Ambient Sounds kunnen je rustig maken voordat je gaat slapen. Ben je bekend met ASMR? Dat zijn klanken op basis van gesproken tekst die je een weldadig gevoel kunnen geven. MIsschien moet er iemand lesboeken voorlezen voor het slapengaan?

6. Veiligheid in huis

Een veilig huis is een huis waar je als bewoner op je gemak bent. Denk aan een alarmsysteem, slimme rookmelders en verlichting die automatisch aanspringt zodra er iets in huis gebeurt. Als jouw kinderen zich veilig voelen zullen ze ook beter slapen. Betrek ze ook bij de beveiliging die je in huis haalt, hoe het werkt en wat het doel is. Het is daarbij van belang dat je niet de nadruk legt op de mogelijke gevaren, maar juist op de veiligheid die het biedt. Als jouw kind denkt dat er overal inbrekers op de loer liggen, en dat de rookmelder ieder moment af kan gaan is dat geen teken van vertrouwen.

Met deze zes oplossingen kunnen kinderen voortaan weer heerlijk slapen… En de ouders trouwens ook!