Creëer een rustgevende sfeer in je tuin

De tuin moet een plek zijn, waar je met name in de zomermaanden tot rust kunt komen. Pak je favoriete boek of tijdschrift, klap de stoel achterover en geniet van het mooie weer! Toch blijkt het voor veel huishoudens een behoorlijke uitdaging te zijn, om de tuin op een slimme manier in te richten. Zo zijn er tuinen met enkel steen, waar insecten als bijen en vlinders geen kans hebben om zich te vestigen. Dit is zonde, want de rond dwarrelende vlinders kunnen ontzettend rustgevend zijn! Aan de andere kant is een tuin met enkel gras vaak ook niet gewenst. Het kost relatief veel tijd en moeite om het gras in een goede conditie te houden. Zo kan er onkruid in het gazon groeien, kan het gazon kale plekken krijgen, enzovoorts. In dit artikel geven we tips om je tuin rustgevender te maken!

Inventariseer ieders wensen voor de tuin  

Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de ontwikkeling van je nieuwe tuin, is het slim om ieders wensen te inventariseren. Wat wil je zelf met de tuin? Wat zijn de wensen van je kinderen? Heeft je partner behoefte aan een moestuin? Enzovoorts. Teken vervolgens een plattegrond van de tuin uit en begin deze in te kleuren, op basis van de verzamelde wensen. Kies bijvoorbeeld voor een leuke moestuin tegen de woning aan, een klein gazon voor je spelende kinderen en een terras voor je eigen rustgevende tuinmeubels. Denk aan de combinatie van een tuinbank en twee ontspannen tuinstoelen! De combinatie geeft je voldoende ruimte om ook gasten te kunnen ontvangen. Daarbij heb je met de tuinstoelen altijd een plek om tot rust te komen en van de zon te genieten. 

Tip: maak je tuin wat speelser, door de borders ronde randen te geven. Ook het gebruik van een vijver in de tuin kan leuk zijn! 

Zorg voor voldoende kleur met planten en struiken 

Wanneer je een eerste opzetje gemaakt hebt voor de tuin, kun je de borders gaan vullen met planten en struiken. Zorg dat de grootste struiken en planten achteraan komen te staan, om alle elementen voldoende zonlicht te geven. Daarbij is het belangrijk om te letten op de bloeitijd en -periode van de verschillende planten. Niet alleen tijdens de zomermaanden moet er iets in bloeit staan. Ook in het voorjaar of de herfst wil je van je tuin kunnen genieten! Er is niets fijner dan een rustgevende wandeling door je tuin in het najaar. 

Tip: voeg ook kleur aan je terras of veranda toe, door hier plantenpotten te gebruiken. Onder meer viooltjes en geraniums geven een terras al snel meer kleur! Zo geniet je straks nog meer van je tuinmeubels. 

Een rustgevende jacuzzi in je tuin gebruiken

Tot slot kan het gebruik van een jacuzzi het overwegen waard zijn. Een jacuzzi is zeer rustgevend en kan daarbij het hele jaar gebruikt worden, als je deze onder een overkapping plaatst. Jacuzzi’s worden in verschillende soorten en prijsklassen aangeboden. Zo vind je altijd een jacuzzi, die past bij de beschikbare ruimte in de tuin. Steeds meer gezinnen kiezen voor een opblaasbaar model jacuzzi. Deze zijn echter relatief snel kapot en niet geschikt voor het gebruik in de herfst of winter. Door een jacuzzi in de outlet te kopen, hoeft deze helemaal niet zo duur te zijn! Er zijn verschillende online tuinwinkels waar de jacuzzi’s met hoge kortingen worden aangeboden.