blokhut

Een blokhut of tuinhuis aanschaffen? Hier moet je op letten!

Eindelijk is de knoop doorgehakt en is de beslissing gemaakt om de tuin aan te gaan pakken. Het oude en vervallen schuurtje mag plaats gaan maken voor een blokhut. Maar waar meot je allemaal aan denken? In dit artikel worden belangrijke zaken besproken die absoluut niet vergeten mogen worden, zodat je straks een blokhut in je tuin hebt staan waar je optimaal van kan genieten. 

Gebruik en grootte

Allereerst is het van belang dat je duidelijk voor ogen hebt waarvoor je je blokhut gaat gebruiken. Wordt het voornamelijk een opslag? Of wordt het meer een tuinhuis met veranda? Als je dat hebt bepaald moet je gaan nadenken hoeveel ruimte er nodig is. Probeer een goede inschatting te maken van het aantal spullen en de gewenste ruimte. Met dit in je gedachte kun je gerichter zoeken naar de juiste blokhut. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de blokhutten van Blokhutwinkel, zie je dat de breedte van de berging en de breedte van de luifel een belangrijk aspect is. Maar ook de plaatsing van de luifel is relevant. Is deze juist aan de voorkant of zijkant gewenst? Dus doe inspiratie op en denk goed na over de vorm en functie van je blokhut. 

Houtbehandeling

Een lange levensduur van een blokhut is zeer gewenst. Mede hierom dien je na te denken over de behandeling van het hout. Er kan onder andere gekozen worden voor onbehandeld hout, dompel geïmpregneerd hout, keteldruk geimpregneerd hout of gecoat hout. Vaak neigt men al snel naar druk geïmpregneerd hout, aangezien het een behandeling is welke langer bescherming biedt zonder verder onderhoudt dan dompel impregneren. Dit klopt inderdaad, maar toch is dompel geïmpregneerd hout in bepaalde gevallen een betere keuze. 

Druk impregneren is minder geschikt voor gestapelde constructies zoals blokhutten. Het hout zal meer werken dan dompel geïmpregneerd hout, omdat het meer vocht opneemt en uitwasemt. Deze werking wordt bij dompel geïmpregneerd hout verminderd door een beschermende olielaag aan de buitenzijde. Een ander voorkomend probleem van druk geïmpregneerd hout is dat de deuren zullen gaan klemmen en sneller krom te komen staan. Ook hebben tegenwoordig vrijwel alle blokhutten een wind- en waterdichte molenwiekverbinding die naadloos aansluit. Druk geimpregneerd hout zal hier flink uitzetten waardoor de verbinding niet meer gaat passen. Het is dus belangrijk om te weten dat een oliebehandeling achteraf sterk aan te raden is, zowel bij druk geïmpregneerd hout als dompel geïmpregneerd hout. 

Standaard of op maat

Slechts enkele zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een blokhut zijn besproken. Het is uiterst belangrijk om je vooraf goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen van de verschillende opties. Daarnaast bestaat ook nog de keuze uit een standaard blokhut of een op maat gemaakte, wat ook weer verschillen in kosten teweegbrengt. Bij bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, zoals de blokhutten van Blokhutwinkel, ben je altijd aan het juiste adres. Iedere tuinwens is anders, dus een passend advies is van groot belang.