De verschillen tussen een houtkachel en een pelletkachel

Als u heeft besloten om uw huis te verwarmen met een houtkachel als aanvulling op uw bestaande warmtebron in huis en om uw totale stookkosten te verlagen, dan bent u niet alleen. Veel consumenten gaan terug naar de basis als het gaat om de verwarming van hun huis, maar er is nu meer keuze als het gaat om houtkachels en het soort houtbrandstof dat u kunt verbranden om uw huis te verwarmen.

Er zijn twee soorten brandstof als het gaat om houtkachels, brandhout en houtpellets en ze werken elk in verschillende soorten kachels. Er is natuurlijk de traditionele houtkachel, maar als het gaat om houtbrandstof is dit slechts het begin van de mogelijkheden. In vergelijking met de traditionele houtkachel is de pelletkachel een ander ras. Het wordt beschouwd als een handige en schone manier om uw huis te verwarmen. Hoewel hij ook een huis kan verwarmen of zelfs beter dan een houtkachel. Dus meteen een pelletkachel kopen? Dat zou ik niet doen, er zijn belangrijke vergelijkingen te maken voordat u uw aankoopbeslissing neemt.

Houtverwarming vs Pelletkachel: De grote verschillen

Beide soorten kachels zullen een comfortabele droge stralingswarmte produceren. Een houtkachel moet worden onderhouden om de warmte constant te houden. Een pelletkachel werkt wanneer de trechter vol is met brandstof of pellets en de kachel kan thermostatisch worden geregeld. De kachel kan thermostatisch worden geregeld. Ook wat betreft de opslag en het transport van brandhout en pellets naar de kachel zijn er grote verschillen. Het brandhout wordt meestal buiten opgeslagen, al dan niet overdekt, en kan indien nodig in kleinere partijen naar binnen worden gebracht om het proces te vergemakkelijken. Pellets, meestal gemaakt van gerecycleerd houtafval, moeten worden bewaard op een droge plaats zoals een schuur, een garage of een kamer in huis.

Belangrijkste kenmerken

Houtkachel

De emissiegrenswaarden voor houtkachels worden geregeld door het interne ontwerp van het toestel, waardoor het een minder complexe niet-katalytische (minder interne verbranding) of een meer complexe katalytische (meer verbranding om meer rook af te voeren vooraleer te ontluchten) kachel is, maar beide zijn veilig.

Pelletkachel

Een pelletkachel heeft geen niet-katalytische of katalytische binnenkant, maar wel een verbrandingskamer die de pellets uit de trechter ontvangt. Ze kan ook een zelfontsteking hebben en een programmeerbare thermostaat om de warmte constant en comfortabel te houden.