Dit is het verhaal achter drie Nederlandse vlaggen

Heb jij je altijd al eens afgevraagd waar de provincie vlaggen van Nederland precies voor staan? Hieronder geven we je een uitleg van het ontstaan van de Nederlandse vlag en twee interessante provincies: Flevoland en Friesland.

Nederlandse vlag

Als je een beetje geschiedenisles gevolgd hebt weet je wie de Geuzen zijn. Toen zij Den Briel binnentrokken, hadden zij vendelen bij zich in de kleuren oranje, wit en blauw. De kleur oranje is te herleiden naar Willem van Oranje, maar niemand weet waarom er gekozen werd voor wit en blauw.
Tijdens de tachtigjarige oorlog ontstaat de driebanige vlag zoals we hem kennen. De oranje baan verandert echter naar rood, dit kan komen door anti-Oranje gevoelens, maar ook door schaarsheid van oranje kleurstoffen. Over deze rode baan is er nog lang discussie geweest, tot Koningen Beatrix officieel een besluit tekent waarin de kleuren van Nederland vastgelegd zijn als rood, wit en blauw. Ter compromis van de oranje baan, gebruiken we tegenwoordig de oranje vaandel bij de vlag.

Friese vlag

Friesland is al een zeer oude provincie. De herkomst van de vlag is ook honderden jaren terug te leiden. De witte en blauwe schuifbalken op de vlag verwijzen naar de meren en rivieren van Friesland. Ook heeft de vlag zeven rode waterlelie bladeren, welke volgens een geleerde Suffridus Petrus verwijzen naar de Zeven Friese Zeelanden. Dit zijn de gebieden in de provincie die vroeger bewoond werden door de Friezen. Naast zeven rode bladen, komt het nummer zeven ook terug in het aantal vakken op de vlag.

Vlag van Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland. De vlag bestaat uit de kleuren groen en blauw, welke gescheiden worden door een gele baan. In de hoek linksboven staat een Franse Lelie. De gele baan verwijst naar de korenvelden van Flevoland en het groene vak staat voor de uitgestrekte weides. De blauwe baan is een herinnering aan de verovering van de zee, omdat Flevoland op het IJsselmeer gemaakt is. De lelie is een eerbetoon aan Cornelis Lely, de man die aan het hoofd stond van de creatie van de provincie.