Dit moet je weten over glasvezelbehang!

Glasvezel behang, ook wel glasweefselbehang, glasvliesdoek of kaarsdoek genoemd, is een relatief nieuw, speciaal soort behang. Het is een geweldige oplossing om de wanden van een ruimte te bekleden. In deze blogpost vertellen we je alles dat je moet weten over glasvezelbehang!

Wat zijn de voordelen van glasvezelbehang?

Glasvezelbehang behoort tot de sterkste behangsoorten die er momenteel verkrijgbaar zijn. Het is een zeer sterk, ademend en brandwerend materiaal, vervaardigd uit natuurlijke componenten, heeft een bijzonder lange levensduur en is eenvoudig te verwerken. Ook de toepassingsmogelijkheden zijn een groot voordeel. In sommige ruimtes (vooral in oudere gebouwen) heeft men vaak problemen met oneven muuroppervlakken. Daarbij zijn muren vaak van verschillende materialen gemaakt: de ene muur is bekleed met gipsplaten, de andere heeft kale bakstenen en weer een andere muur is van beton. Glasvezelbehang is ideaal in dit soort situaties: na het aanbrengen van het behang zijn alle oneffenheden en verschillen als sneeuw voor de zon verdwenen. Op die manier kun je dus heel eenvoudig een mooi geheel creëren.

Hoe wordt glasvezelbehang gemaakt?

Glasvezelbehang is een materiaal dat geweven wordt van glasvezelgaren in verschillende diktes en dichtheden. Een beetje te vergelijken met een wollen trui dus! Vervolgens wordt de stof geïmpregneerd met een speciaal mengsel om het harder te maken. Daarna wordt het geperst totdat er een zeer sterk gaasachtig behang ontstaat.

Waar moet ik op letten als ik glasvezelbehang wil kopen?

Glasvezelbehang is in verschillende soorten verkrijgbaar. Voor kleinere ruimtes wordt aangeraden om glasvezelbehang met subtielere patronen en texturen te kiezen. Ga je een grote ruimte behangen, dan kun je prima kiezen voor een wat grovere variant.

Hou bij de aanschaf van glasvezelbehang ook rekening met jouw specifieke behoeftes. Heb je bijvoorbeeld een gehorig huis? Dan is het de moeite waard om te kiezen voor een geluiddempende variant; deze zijn doorgaans wat dikker dan het standaard glasvezelbehang en hebben een isolerende werking.

De uiteindelijke look en feel van de wanden wordt bepaald door meerdere factoren. Hierbij kun je denken aan de textuur van het glasvezelbehang, de manier waarop het aan de muur wordt bevestigd en natuurlijk de verf die je gebruikt. Wanneer je je glasvezelbehang wilt schilderen kun je het beste kiezen voor verf op waterbasis, liefst met een goede slijtvastheid. Tenzij je gebruik maakt van pre-painted glasvezelbehang is het raadzaam om meerdere lagen verf aan te brengen voor de beste resultaten. Dat is ook iets om rekening mee te houden als je verf gaat kopen.

Kan ik zelf behangen met glasvezelbehang?

Je zou ervoor kunnen kiezen om zelf het glasvezelbehang op te plakken. Het is echter aan te raden om hier een professional in te schakelen. Professionele glasvezelbehangers beschikken namelijk over speciale glasweefselmachines om de lijm aan te brengen. Op die manier wordt er minder lijm in de ondergrond gezogen, waardoor de lijm gelijkmatig opdroogt en het behang beter hecht. Dit zorgt voor een strak eindresultaat!

Ben je overtuigd door de voordelen van glasvezelbehang? Neem dan contact op met een glasvezel behang specialist en informeer naar de mogelijkheden!