Hoe ga je na of jouw woning goed beveiligd is?

Een veilige woning is ontzettend belangrijk, dat hoeven we jou ongetwijfeld niet te vertellen. Toch weten wij uit ervaring dat menig Nederlander in een onveilig huis woont. Probleem is alleen dat veel mensen niet beseffen dat hun woning niet veilig is. Bovendien vinden zij het nogal wat om te investeren in een veilige woning. Het is namelijk niet goedkoop om jouw sloten te vervangen of anti-inbraakbeveiliging te plaatsen. Voordat je investeert in een betere beveiliging, ben je vast en zeker benieuwd of jouw woning goed beveiligd is. Maar hoe kom je hier eigenlijk achter? Wij vroegen aan de beste slotenmaker hoe je nagaat of jouw woning goed beveiligd is. Onze bevindingen lees je in onderstaande tekst!

De leeftijd van hang- en sluitwerk
De meeste sloten hebben een betrekkelijk lange levensduur. Vaak gaan ze langer dan tien jaar mee, waardoor vervangen niet vaak nodig is. Heb je jouw sloten al langer dan tien jaar niet vervangen? Dan kan het maar zo zijn dat deze inmiddels behoorlijk verouderd zijn. In dat geval spreken we niet van een veilige woning. Waarom niet? Omdat oude sloten makkelijk geforceerd kunnen worden. Steekt de cilinder bijvoorbeeld iets buiten het slot uit? Dan kan een inbreker deze simpel afbreken. Zodra een cilinder afgebroken is, heeft hij toegang tot jouw woning. Om na te gaan of jouw woning goed beveiligd is, moet je dus eerst kritisch kijken naar jouw eigen hang- en sluitwerk.

Denk niet dat hang- en sluitwerk alleen voldoende is
Heb je recent jouw hang- en sluitwerk vervangen? Goed bezig! De kans is groot dat je gekozen hebt voor sloten met keurmerk. Hoe meer sterren jouw slot met keurmerk heeft, des te lastiger deze te forceren is. Het kost een inbreker in dat geval dus meer tijd om jouw woning binnen te komen. Veel mensen denken hierdoor dat een inbreker hun woning links laat liggen. Dit is echter niet het geval. Inbrekers kunnen namelijk ook sloten met keurmerk nog gewoon forceren. Enige verschil is dat dit hen iets meer tijd kost dan sloten zonder keurmerk.

Hang- en sluitwerk alleen is dus niet voldoende om jouw woning goed te beveiligen. Nee, ook inbraakbeveiliging mag niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor een slot met anti-kerntrekbeveiliging. Je kunt ook een anti-kentrekbeslag kiezen. Dit beslag is over jouw huidige deurbeslag te plaatsen, waardoor je geen compleet nieuw slot hoeft te kiezen. Naast kerntrekken gebruikt menig inbreker ook de inbraakmethode flipperen. Hierbij probeert hij de dagschoot van jouw slot terug te tikken in de deur. Dit doet hij met behulp van een bankpasje of ander stukje plastic. Met een anti-inbraakstrip sluit je dit uit. Jouw woning is dus pas goed beveiligd wanneer inbrekers ook met de meest populaire inbraakmethoden niet meer binnen kunnen komen.

Zijn jouw ramen ook beveiligd?
Deuren die voorzien zijn van hang- en sluitwerk met een keurmerk en inbraakbeveiliging zijn doorgaans veilig. Nu denk je mogelijk dat je niet langer bang hoeft te zijn voor een inbraak. Dit is helaas niet het geval. Ook met de beste deurbeveiliging kan een inbreker immers nog wel binnenkomen. Hij kan het namelijk altijd nog via het raam proberen. Deze kan hij bijvoorbeeld forceren met een koevoet. Daarnaast is het ook mogelijk een raam in te tikken. Vergeet bij het beveiligen van jouw woning dus ook de ramen niet mee te nemen. Jouw woning is namelijk pas echt goed beveiligd wanneer er ook raambeveiliging aanwezig is!