Gazononderhoud in de herfst

De herfst komt eraan en dat betekent dat het mooie groene gras ineens zomaar onder het bruine dode blad kan komen te liggen. Daarom is het erg belangrijk dat er gazononderhoud plaatsvindt zodat jouw grasmat er mooi bij ligt in het voorjaar. Aangezien de dagen natter worden en het gras nog steeds blijft groeien zal het gras gemaaid moeten worden.

Maaien

Het gazon zal natuurlijk gemaaid moeten worden, en dit kan gedaan worden met een aantal verschillende maaiers. Natuurlijk de normale kooimaaier, dit is vooral hard werken en weinig comfort, je zal, zelfs in de koudere dagen nog met een zweet rug eindigen na het maaien van de grasmat. Een tweede al wat comfortabelere optie is de accumaaier, deze beschikt over een accu die ervoor zorgt dat de machine uit zichzelf rijd, je hoeft hem alleen nog te besturen. En de derde en daarmee ook de meest luxe, dure en comfortabele optie is de robotmaaier, dit zal je grootste vriend worden die je veel tijd en moeite bespaard. Er zijn een aantal belangrijke “regels” als het gaat om het gazononderhoud in de herfst, hieronder zullen een aantal tips volgen. Vervolgens zal er iets dieper ingegaan worden op de accu- en robotmaaier. 

Kooimaaier

De bekende maaier die iedereen wel is in huis (gehad) heeft in zijn/haar leven. De kooimaaier garandeert wel resultaat na het harde werk. Kooimaaiers staan bekend voor het mooiste maaibeeld van het gazon. Doordat het gras geknipt wordt door de kooimaaier krijgt het gras een minimale wond. Omdat de kooimaaier altijd op een achterrol draait wordt het gazon ook egaal geknipt, dit zorgt voor het mooie maaibeeld. Het kost dan misschien het meeste moeite en tijd van alle maaiers op de markt, maar het levert wel een mooie grasmat op!

De Accumaaier

De accumaaier neemt een hoop moeite weg tijdens het maaien van het gazon. De accu die aanwezig is in de maaier zorgt ervoor dat je niet langer meer de maaier zelf hoeft te bewegen. Het is de goedkopere oplossing als het gaat om comfort. Een ander voordeel aan de accumaaier is dat er stekkerloos gemaaid kan worden, geen gedoe meer met verlengsnoeren etc. Een stroompunt is niet nodig, want met een accu grasmaaier bereik je gemakkelijk alle uithoeken van de tuin. Er zijn veel verschillende soorten accu maaiers, voor elk gazon is er een geschikte accu grasmaaier te vinden.

De robotmaaier, het optimale comfort

Misschien ben je al in bezit van een robotmaaier of misschien niet. De robotmaaier heeft talloze voordelen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten robotmaaiers, niks qua comfort is meer te gek. Sommige robotmaaiers kunnen bestuurd worden vanaf de telefoon via WiFi. De kleine stille robotmaaier zorgt voor een perfect gemaaid gazon, wanneer jij op de bank zit. Met de robotmaaier kan alles ingesteld worden, hoe vaak hij moet maaien, hoe hoog het gras gemaaid moet worden en nog veel meer opties. De enige moeite die in de robotmaaier gestoken moet worden is het aanleggen van het begrenzingsdraad in het gazon, dit is afhankelijk van de vorm van de tuin niet altijd even gemakkelijk. De robotmaaier maait door weer en wind en helpt jou moeite en tijd besparen! De robotmaaier zal je grootste vriend worden.</p>

Maaitips voor het najaar

In de herfst kan worden gezorgd dat de bruine vlekken, mos en oneffenheden die in het voorjaar in het gazon te zien zijn vermeden kunnen worden door goed onderhoud in de herfst. Vermijd maaien op erg natte dagen. Ten eerste, omdat het gras zal blijven plakken aan de maaier en ten tweede, omdat je de vochtige grond onbedoeld kan verdichten waardoor het voor planten moeilijk wordt er voedingstoffen uit te halen.

-De winterslaap van het gazon begint rond half oktober, daarna hoeft er niet meer gemaaid te worden
-Bij de laatste maaibeurt neem je ongeveer een halve centimeter meer mee

-Een graslengte van 4 centimeter is optimaal voor het gazon om de winter goed door te komen

-Verwijder het afgesneden gras van de grasmat, dit voorkomt bruine vlekken in het voorjaar

Verticuteren

Laten we beginnen met het uitleggen wat verticuteren is, aangezien het geen begrip is wat je vaak tegenkomt. Verticuteren is het bewerken van de grasmat met een messenrol of verticuteerhark. Hiermee snijd je de bovenste laag van de grasmat in en verwijder je mos en overige plantenresten op het gras. Maar waarom zou je dit doen? In de loop van de tijd raakt de grasmat verstikt door een laag mos, gras- en plantenresten. Hierdoor kunnen vocht, voedingsstoffen en licht niet meer goed in de grasmat doordringen, waardoor de benodigden voedingstoffen niet meer opgenomen kunnen worden. Verticuteren doe je in het voorjaar, ongeveer in april en in het najaar in september of oktober. Zorg ervoor dat je net zoals met maaien gaat verticuteren op een droge dag, dan blijft het afval niet plakken.

Kortom, het gazononderhoud in de herfst is van groot belang. Steek er dus wat moeite en tijd in en geniet in de zomer van een mooie groene grasmat, zodat voor jou het gezegde “Het gras is groener bij de buren” niet geldt!