Het (kosten)voordeel van isolatie

Langzaamaan gaan we weer richting de lente en de zomer toe. We merken al dat de dagen steeds weer wat langer worden en ook de temperatuur stijgt langzaam weer naar de aangenamere temperaturen. Toch is de tijd van korte broek en een t-shirt nog niet aangebroken. Sterker nog: Het kan overdag maar zeker ’s avonds nog behoorlijk koud zijn. Een warmte trui en een dekentje is zeker geen overbodige luxe. Veel mensen draaien daarom deze dagen de thermostaat om naar standje tropisch om het toch lekker behaaglijk te hebben.

Energiekosten

Maar met het omzetten van de thermostaat gaat ook de energierekening omhoog vanwege het stoken. Gelukkig kun je zelf de kosten beperken door hier wat aan te doen. Er zijn natuurlijk de kleine aandachtspuntjes die je zelf kan regelen. Bijvoorbeeld om inderdaad een dikke trui aan te trekken in plaats van een dun vestje, om de deuren van elke ruimte goed dicht te houden en om de verwarming lager te zetten als u niet thuis bent.

Toch hebben deze tips weinig zin als er veel warmte ontsnapt door andere oorzaken. Veel huizen zijn namelijk niet goed geïsoleerd waardoor er via andere kieren en gaatjes naar buiten gaat. Het is daarom verstandig om de woning eens goed na te lopen. In de meeste gevallen zijn de daken en de muren goed geïsoleerd. De vloer is echter in veel situaties een groot vraagteken omdat de vloer bijvoorbeeld niet vernieuwd is of dat er geen kruipruimte aanwezig is.

Welke vloerisolatie is geschikt

Als er een kruipruimte aanwezig is, is het verstandig om daar eens een kijkje te nemen. Tussen de houten balken moet dan isolatiemateriaal bevestigd zijn. Is er geen isolatie aanwezig? Dan raden we aan om dit wel te gaan bevestigen. Als u voldoende kruipruimte heeft, dan kunt u steenwol of glaswol gebruiken. In veel gevallen is de ruimte echter beperkt. Daarom kan het verstandig zijn om PIR isolatie te gebruiken. PIR heeft een enorm hoge isolatiewaarde. Daardoor was de mogelijkheid om de platen wat dunner te maken. Dit komt dus goed uit als de ruimte beperkt is.

Als u geen kruipruimte heeft, komt PIR isolatie ook goed van pas. Door het dunne materiaal kunt u het ook op het beton plaatsen waarna u de afwerklaag daaroverheen kan leggen. Hierdoor is uw woning ook goed geïsoleerd als u geen kruipruimte heeft.