Kurkuma: van heilzaam specerij tot prachtige kamerplant

Tegenwoordig kent iedereen kurkuma. Het is een super gezonde specerij die je vooral veel terug vind in de Aziatische keuken. Maar wist je dat kurkuma gemaakt wordt van de wortels van een hele mooie plant? Een soortgenoot van deze plant zie je veel in tuincentra staan. Deze prachtige plant wordt ook wel Aziatische of Siamese tulp genoemd. Curcuma alismatifolia komt voornamelijk voor in tropische regenwouden. Je vind deze plant voornamelijk in Thailand en India. De plant heeft veel water nodig en doet het goed bij warme temperaturen. Daarom wordt de Aziatische tulp in Nederland verkocht als kamerplant. Wanneer de nachtelijke temperaturen boven de 15 graden blijven mag de plant ook buiten staan. In het najaar gaat de plant in winterslaap en verliest het al haar bloemen en bladeren. Op dat moment hoef je de plant geen water meer te geven. Wanneer je de plant laat staan komen er in de lente weer nieuwe bladeren en bloemen aan.

Kurkuma wortel

Uit Curcuma longa, een soortgenoot van de Curcuma alismatifolia wordt kurkuma gewonnen, het specerij dat we allemaal kennen. De geelwortel heeft een mooie diepe kleur. De wortels zijn eetbaar en bevatten een zeer sterke kleurstof die vroeger veelvoudig werd gebruikt voor het verven van textiel. De bloemen van deze soort zijn wit, die van de Aziatische tulp zijn roze. Kurkuma bevat curcumine wat een positief effect heeft op onze gezondheid.

Curcumine voor een betere gezondheid

Kurkuma werd vroeger al gebruikt als geneesmiddel tegen allerlei verschillende kwalen. Tegenwoordig blijkt het een geweldig middel te zijn om je immuunsysteem te versterken. Ook heeft curcumine ontstekingsremmende eigenschappen. Antioxidanten zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Het helpt vrije radicalen verwijderen uit ons lichaam. Curcumine is een zeer sterk antioxidant. Naast de positieve gezondheidseffecten die het middel met zich meedraagt, is het ook een heerlijk specerij