Last van scheuren in de muren? Doe een funderingscheck

Stel je woont eindelijk in het huis van je dromen, jullie hebben de boel flink verbouwd en alles is precies zoals je altijd al wilde. Alles is af en mooi, maar na een paar jaar merk je dat het stucwerk begint te scheuren en ook de ramen en deuren sluiten niet helemaal lekker meer. Wat is er aan de hand met jouw droomhuis? Grote kans dat je last hebt van funderingsproblemen! Hoe je dat zeker weet? Doe de funderingscheck.

Ga na of jouw woning in een risicogebied ligt

Funderingsproblemen zijn een landelijk probleem. Oorzaak is o.a. dat houten funderingspalen boven het waterpeil kunnen komen liggen en gaan rotten. Veel gemeenten hebben de gebieden met zwakke funderingen in kaart gebracht. Door te checken of jouw woning in een risicogebied ligt kun je inschatten hoe groot de kans is dat je te maken hebt met een funderingsprobleem.

Check hoe jouw fundering in elkaar zit

Er zijn twee soorten fundering, een fundering op staal en een fundering op palen. Door te checken hoe het zit met jouw fundering kun je makkelijker bepalen welke stappen volgen. Je kunt hier achter komen door in de bouwspecificaties te duiken of dit op te vragen bij de gemeente.

Funderingsonderzoek uitvoeren

Wil je er 100% zeker van zijn wat de stand van jouw fundering is? Dan kun je funderingsonderzoek laten doen. Hierbij worden verschillende facetten bekeken en geïnspecteerd en een gedegen rapport opgesteld dat jou precies vertelt hoe de zaken ervoor staan. Blijkt jouw fundering echt in een slechte conditie te verkeren? Dan is het tijd voor actie en moet je jouw fundering herstellen. Met funderingsherstel zorg je ervoor dat jouw droomhuis weer stevig op zijn gronden staat en blijft staan.

Er zijn dus veel mogelijkheden om te checken of je last hebt van funderingsproblemen, maar scheuren in de muren, slecht sluitende ramen en deuren of kleine barstjes in het glas zijn wel de eerste signalen om een funderingsonderzoek te laten doen.