Plafond stuken? Kies de juiste afwerking!

Het plafond is een van de dingen die het vaakst over het hoofd worden gezien bij het renoveren en opknappen van woningen. Dit terwijl het plafond een grote invloed heeft op de algehele uitstraling van het interieur. Voor het opknappen van het plafond wordt vaak gekozen voor stucwerk. Het plafond stucen biedt namelijk verschillende mogelijkheden voor de afwerking. Hieronder hebben we de opties voor je op een rijtje gezet.

#1. Plafond glad stuken

Een glad plafond zorgt voor een strakke uitstraling en is dan ook een populaire keuze voor moderne interieurs. Wanneer je ervoor kiest om het plafond glad te laten stuken wordt er, afhankelijk van de ondergrond, een vlakke en egale laag van 3 tot 5 millimeter gips aangebracht. Indien gewenst kan het stucwerk zodra het gedroogd is nog geverfd worden.

#2. Plafond afwerken met schuurwerk

Schuurwerk is een stuctechniek waarmee het welbekende ‘wolkjesplafond’ gerealiseerd kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een korrelige gipsmortel die met circulaire bewegingen op het plafond wordt aangebracht. Schuurwerk zorgt voor een speels patroon op het plafond, dat er met elke verandering van de lichtinval anders uitziet. Een groot voordeel van schuurwerk is dat het niet meer geverfd hoeft te worden.

#3. Plafond spack spuiten

Met spack spuiten wordt het materiaal met behulp van een spuitmachine op het plafond aangebracht. Met de eerste laag worden kleine oneffenheden weggewerkt, de tweede laag zorgt voor een nette afwerking. Verven is niet nodig, want je kunt spack ook meteen in de gewenste kleur laten spuiten. Spack spuiten is een relatief goedkope methode om het plafond op te knappen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat deze methode alleen geschikt is voor vlakke plafonds.

#4. Plafond stuken en afwerken met sierpleister

Met name in oudere woningen is sierpleister nog altijd een populaire methode om een gestuct plafond af te werken. Er zijn verschillende soorten sierpleister, waarvan spachtelputz, rustiekputz en granol het meest worden toegepast. Elke soort heeft specifieke eigenschappen waarmee weer een ander effect kan worden bereikt. Granol heeft bijvoorbeeld een wat grovere structuur ten opzichte van spachtelputz en rustiekputz. In de meeste gevallen kan sierpleister direct in de gewenste kleur worden aangebracht, waardoor verven niet meer nodig is.  

Plafond stuken? Schakel een professional in!

Een plafond stucen behoort tot de werkzaamheden die vaak onderschat worden. Het is daarom zeker aan te raden om altijd een professionele stukadoor in te schakelen. Alleen dan ben je verzekerd van een optimaal eindresultaat.