Tips om een kleine zolder goed te gebruiken

Een kleine zolder is vaak een kleine ruimte die al snel vol kan zitten. Vaak lijkt het alsof je er niks mee kunt, maar je kan er meer mee doen dan je denkt. Zo kan je er een kleine slaapkamer, opslagruimte of  misschien zelfs een speelruimte van maken. Maar hoe kan je deze zolder nu zo goed mogelijk gebruiken? We geven je een aantal praktische tips

Kies een goede zoldertrap

Het is belangrijk dat je een goede zoldertrap plaatst. Een goede zoldertrap kan je rit naar je zolder gemakkelijker, sneller en veiliger maken. Maar welke zoldertrap moet je nu kiezen? Er zijn verschillende opties:

  • 3-delig vouwbaar
  • 2-delig uitschuifbaar
  • Schaartrap aluminium en elektrisch
  • Brandwerende zoldertrappen

Een schaartrap gebruikt weinig ruimte dus ook de kamer eronder. Deze trap wordt minder vaak gebruikt, maar blijft natuurlijk ideaal voor een opbergruimte. Een vouwbare en uitschuifbare trap zijn van hout gemaakt, waardoor ze een vaste verbinding maken met je zolder.

Kies het doel van je zolder

Je kan zolder voor veel dingen gebruiken. Je zolder hoeft hiervoor niet perse stahoogte te hebben om nuttig te zijn. Je kan er dan een opslagruimte van te maken of een mini-slaapkamer of speelruimte voor je kind. Er zijn zoveel mogelijkheden.

Dakramen en dakkapel

Een dakkapel kan meer ruimte creëren, zodat je niet enkel licht hebt maar ook bewegingsruimte. Maar als een dakkapel te duur zou moeten zijn, dan is een dakraam ook een goede keus.  Een aantal dakramen kan je zolder tot leven brengen. Hoe meer daglicht er is op je zolder, hoe meer functies de zolder uiteindelijk kan hebben.

Benut de schuine kanten

Soms kunnen schuine kanten heel ellendig zijn. Toch kun je deze nuttiger gebruiken dan je denkt. Het is verstandig om kasten te maken onder de schuine kanten zodat je je zolder zo optimaal kunt benutten.

Een open gang

Ga je de zolder als opslagruimte gebruiken? Zorg er dan voor dat er een open gangetje in het midden is zodat je tot de achterkant van je zolder kan geraken. Dit is belangrijk zodat je alles kunt verplaatsen, het zou namelijk onhandig zijn als je niet aan al je spullen makkelijk kunt.