Tips voor een verlaagd plafond

Een verlaagd plafond wordt steeds populairder en zien we in huizen dan ook steeds vaker terugkomen. Niet zo gek ook, want wanneer je jouw plafond gaat verlagen en monteren brengt dat een hoop voordelen met zich mee. Er is namelijk meer ruimte om te isoleren en je kunt en makkelijk nieuwe verlichting in aanbrengen. Wat zijn de perfecte ruimtes voor een verlaagd plafond? Nou, eigenlijk kun je dat in meerdere ruimtes toepassen. Bijvoorbeeld in de keuken voor de afzuigkap of wellicht wil je een gave koof met verlichting maken in de woonkamer. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over een verlaagd plafond.

Zelf doen of laten doen?

De eerste keuze die je moet maken is natuurlijk of je het plafond zelf gaat verlagen of dat je dit laat doen door een bedrijf. Zelf een plafond verlagen is niet eens zo heel moeilijk en doe je met een houten balkenconstructie. Er zijn diverse sites waar je uitgebreide uitleg krijgt welke stappen je moet doorlopen om zelf je plafond te verlagen. Vervolgens kun je het verlaagde plafond gebruiken om een led paneel 30×120 in te verwerken. Als jouw voorkeur uitgaat naar inbouwspots kan dat natuurlijk ook. Let er wel op dat LED een stuk energiezuiniger is. Bovendien is het ideaal om electriciteitskabels in te verwerken en om de ruimte meteen goed te isoleren.

Last van geluidsoverlast?

NIets is vervelender dan ‘s morgens vroeg, terwijl je lekker kunt uitslapen, wakker gemaakt te worden door het geluid van jouw buren. Gelukkig kun je dit met een verlaagd plafond gemakkelijk oplossen. Vaak wordt een plafond 5 tot 10 cm verlaagt ten opzichte van je huidige plafond, zodat er genoeg ruimte is om isolatiedekens te plaatsen om op die manier het plafond te isoleren. Bovendien is een bijkomend voordeel dat je met isolatiedekens niet alleen geluid isoleert, maar ook warmte en kou. Een verlaagd plafond is tevens makkelijker te isoleren dan een bestaand plafond. Welk isolatiemateriaal heb je dan nodig? Meestal wordt voor het isoleren van een verlaagd plafond glaswol of steenwol gebruikt. 

Wat kost het om een plafond te verlagen?

Dat is sterk afhankelijk van het huidige plafond en van welk materiaal het bestaande plafond is. Heb je een betonnen plafond? Dan kunnen de kosten aardig oplopen. Dit komt omdat het een hele klus is om het houten of metalen frame van het verlaagde plafond vast te maken aan een betonnen plafond. Boren in beton is niet alleen een lastige klus, maar het kost ook nog eens veel tijd. Heb je een plafond van houten balken? Dan zal het bevestigen van het frame een stuk makkelijker gaan en hierdoor ook minder tijd kosten. Bovendien kost de afwerking van het verlaagde plafond ook geld. De kosten zijn afhankelijk van wat voor soort afwerking je kiest. De mooiste afwerking is wanneer het verlaagde plafond gestuct wordt. Echter is deze vorm ook meteen de duurste, omdat je al snel 15 a 20 euro per m2 betaalt.