Wat is cortenstaal en waarvoor wordt het gebruikt?

Cortenstaal is een metaallegering die goed bestand is tegen corrosie en een grote mechanische sterkte heeft. Cortenstaal is ontwikkeld met de doelstelling van een grote weervastheid dan gewoon staal. Hierdoor kan cortenstaal goed in de buitenlucht worden gebruikt zonder dat je dit staal hoeft te behandelen. Hierdoor is het een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal.

Cortenstaal bestaat voornamelijk uit ijzer. Hieraan zijn nikkel, fosfor, koper, silicium en chroom toegevoegd. Cortenstaal heeft in het begin een originele grijze staalkleur. De kenmerkende bruine kleur vormt zich pas later door oxidatie. Andere metalen die roesten worden zwak, maar dit is niet het geval bij cortenstaal. De onderliggende laag oxideert niet mee waardoor het materiaal dezelfde materiaalsterkte behoudt. Bijna alle metalen oxideren, met uitzondering van edelmetalen. De roest laag die ontstaat moet het onderliggende metaal beschermen. Cortenstaal wordt veel gebruikt voor metalen die buiten in weer en wind staan.

Waarvoor kan je cortenstaal gebruiken?
Cortenstaal is een ontzettend stevig materiaal, maar toch niet overal geschikt voor. Wanneer het materiaal oxideert wordt er steeds een beetje metaal opgeofferd. Zo kan het cortenstaal na verloop van tijd wat dunner worden. Hierdoor zijn we geen voorstander voor het gebruik van cortenstaal in projecten waarbij het materiaal dragend moet zijn. Het is wel uitermate geschikt voor kunstobjecten of bijvoorbeeld plantenbakken. Het geeft een warme, robuuste uitstraling aan bijvoorbeeld je tuin. Zo zie je dat het materiaal ook veel verwerkt wordt in tuinmeubelen of tuinafscheidingen. Het enige waar rekening mee gehouden moet worden is dat de roest kan mengen met regenwater en daardoor bijvoorbeeld op je trottoir roestplekken achterlaten. Zet plantenbakken daarom ook nooit rechtstreeks op je tegel. Cortenstaal is een vrij lastig materiaal om mee te werken, maar wanneer het verwerkt is, is het zeer onderhoudsvriendelijk. Het wordt meestal verkocht in platen. Er zijn veel bedrijven die je kunnen helpen met het verwerken van dit materiaal. Zo verkoopt bijvoorbeeld metaalcenter.nl cortenstaal op maat.