Welk hout kan ik het beste stoken?

De koude en donkere dagen zijn terug en het is tijd om de houtkachels en open haarden aan te steken. Maar welke soorten hout kan je het beste stoken en welke niet? Je leest het hier.

Algemene kennis

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het hout goed gedroogd moet worden. Nat hout brandt niet goed en zorgt voor meer vervuiling. Daarnaast is het aan te raden om alleen harsvrij hout te stoken: dit is niet nodig, het is slechts een aanbeveling. Nog een tip: zorg ervoor dat de houtblokken niet te dik zijn. Dikkere houtblokken zullen minder verbranden. U kunt altijd een bijl of kettingzaag gebruiken om de stukken hout te slijpen. Ten slotte mag het hout niet worden behandeld, geverfd of gelakt. Als je dit hout verhit, komen er schadelijke stoffen vrij. Deze schadelijke stoffen zijn niet alleen schadelijk voor u en het milieu, maar zorgen ook voor meer aanslag in uw haard.

Soorten brandhout

Niet alle houtsoorten zijn gelijk gemaakt voor brandhout. Geschikte houtsoorten zijn beuken, essen en berken. Beuken- en essenhout droogt relatief snel, is relatief hard en brandt daardoor relatief langzaam. Bovendien zorgt het voor een goede warmte. Bij het stoken van beukenhout zul je merken dat je meer brandhout nodig hebt. Beukenhout is moeilijker te verkrijgen. Ten slotte brandt berkenhout, in tegenstelling tot beuken- en essenhout, heel gemakkelijk en is het ook gemakkelijk te verkrijgen. Berkenhout wordt voornamelijk gebruikt als hout voor het drogen van ovens.

Snoeihout

Branden van snoeihout is niet overal toegestaan ​​en niet altijd. De beste manier om de regels in uw regio te achterhalen, is op de website van uw gemeente. Snoeihout is namelijk goed geschikt voor het verwarmen van een schouw of kachel. Merk echter op dat niet alle types snoeihout zullen werken. Populieren- en esdoornhout is bijvoorbeeld beter om niet binnenshuis te branden.