Zo kies je de beste basisschool

Op een basisschool gaat je kind 8 jaar doorbrengen, dus het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. Maar hoe kies je de juiste basisschool? Waar moet je allemaal op letten?

Bezoek een open dag

Het is altijd verstandig om een basisschool te bezoeken die je al in gedachten hebt. Zo kan je de sfeer proeven en kijken of het aansluit op wat jij zoekt. Als je kind 4 jaar is kan je hem meenemen bij dit bezoek. De meeste basisscholen hebben opendagen maar je kan ook een afspraak maken om te kijken hoe de sfeer is op een normale dag. Je kan eventueel ook ouders om advies vragen.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een basisschool gaat bezoeken. Ten eerste zijn dat de praktische zaken zoals de reistijd, de verkeersveiligheid rondom de school en verplichte diensten voor ouders. Daarnaast kijk je daar de faciliteiten zoals de lokalen, het lesmateriaal, sportruimtes en het sociale klimaat zoals pestprotocollen, de docenten, wat voor soort leerlingen etc.

Onderwijsinhoudelijke aspecten

Wanneer je naar de praktische zaken hebt gekeken is het belangrijk om te bedenken wat je verwacht van het onderwijs. Vind je het belangrijk dat je kind goed met taal om gaat? Of juist genoeg beweegt? Bij de Paulus basisschool hebben ligt de focus op een aantal aspecten. Zo vinden ze het heel belangrijk dat een kind naast het leren van taal, rekenen en andere schoolvakken zich breed kan ontwikkelen. Dit doen ze door pedagogische doelen te integreren tijdens de lessen. Ook heeft de Paulusschool ervoor gekozen om vanaf groep 1 Engelse lesstof te geven. Het is geen Engelse les, maar les in het Engels. Bijvoorbeeld vertellen over thema van de week of een spelletje in het Engels. Ben je benieuwd naar de andere kenmerken van deze basisschool Hilversum zuid? Kijk dan op paulusbasisschoolhilversum.nl

Verplichtingen als ouder

Wanneer je ook onderwijsinhoudelijke aspecten hebt gekozen is de laatste stap om te kijken wat er van je verwacht wordt als ouder op de basisschool. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan luizen pluizen, koken, diners voorbereiden, overblijfmoeder en begeleiden bij uitjes. Als je fulltime werkt is dit lastig, maar als je parttime werkt vind je dit misschien wel heel leuk om te doen.

Voel je thuis op de basisschool. Want als jij dat voelt, dan voelt je kind dat ook!